Асеновград ще почете годишнината на Левски, още тази вечер има събитие

Автор: Plovdiv Now 4333
Асеновград ще почете годишнината на Левски, още тази вечер има събитие

Асеновград ще отбележи 183–тата годишнина от рождението на Васил Левски. Тази вечер от 21:00 ч. в задния двор на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в ще бъде излъчен документалният филм „1872”. Лентата представя пътя на Дякона през бурната 1872 г., когато е създадена Вътрешната революционна организация.

Зрителите ще се потопят в детайлите на нейното развитие, терора, отношенията на Левски с неговите съратници. Целта на прожекцията е да покаже една малко позната на обществото гледна точка върху живота на Апостола, която все още е силно дискутирана в средите на българската историческа наука. Филмът представя автентични документи и разкази на едни от най-значимите изследователи на делото на Апостола.

Лентата е съвместен проект между факултетния студентски съвет на историческия факултет и Студентска телевизия „Алма Матер”. Събитието се провежда в партньорство между Градска библиотека и община Асеновград, „Менар Филм Фест‘ и СУ „Свети Климент Охридски”. Входът е свободен.

Честването на паметната дата ще продължи и с поднасяне на венци и цветя точно в деня на рождението на Васил Левски – 18-ти юли. Церемонията ще започне точно в 09:30 часа тази събота пред барелефа на Апостола в Асеновград. Слово пред присъстващите ще изнесе Елена Диварова - писател, журналист и общественик. 

Снимка: архив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина