Art Gallery SIGNA кани на изложба живопис “Състояния“ на Емилия Арабаджиева

Автор: Plovdiv Now 7923
Art Gallery SIGNA кани на изложба живопис “Състояния“ на Емилия Арабаджиева

Art Gallery SIGNA открива изложба живопис "Състояния" на Емилия Арабаджиева на 16 юни 2021 г. от 17:00 ч.

Емилия Арабаджиева е родена в Пловдив. Завършила е специалността „Сценография“ в Художествената академия в София в класа на проф. Асен Стойчев. Още по време на следването си работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.

По-късно участва в реализацията на телевизионни постановки в Пловдив. Сценограф е както в Кукления, така и в Драматичния театър в града.

От 1993 г. до пенсионирането си е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. Хоноруван преподавател е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, където преподава „История на костюма и сценично оформление“.

Художник е на документални филми. Участва в редица международни проекти.

Има 26 самостоятелни изложби. В галерията ни настоящата - от 22 живописни платна е 27-мата по ред.

Работи в областта на сценографията, сценичния костюм, илюстрацията и кавалетната живопис създавайки удивително поетични като колорит и сюжети творби. Влиянието на голямата й любов - сцената - в тези творби е очевидно и някак органично. Те са пропити от музика, светлина, танц и любов. Изящните трепетни фигури на нейните персонажи плуват в меките романтични багри на платната, рисувайки чудати и хармонични арабески. В нейния свят царува една зряла, есенно притихнала или развълнувана от пролетни предчувствия любов..

Има множество участия в международни и национални изложби и пленери в Цьорниц, Магдебург, Брюксел, София, Габрово, Русе и др. Участва активно в живота на Дружеството на пловдивските художници и обществения и културен живот на Пловдив и страната. Автор е на книгата „История на костюма“.

През 2010 г. година получава наградата „Мечът на Ромфея”. Тя е първият й носител. През настоящата 2021-ва г. е удостоена със СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „ПЛОВДИВ“ за цялостен принос в областта на изкуството и културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина