“Луйс и Лусо“ - историята на един арменски музикант, който посети и свири в 100 арменски църкви по света

Автор: Plovdiv Now 4838
“Луйс и Лусо“ - историята на един арменски музикант, който посети и свири в 100 арменски църкви по света

Мултимедийна презентация на джаз инсталацията на младия арменски музикант Дикран Хамасян, ще бъде представена в Пловдив е от 15 до 23 юни 2019 г., в СКЛАД (ул. „Екзарх Йосиф“ 16).

С нея, той отдава почит на жертвите на геноцида над арменския народ и е част от трети международен фестивал „Здравей Армения“. През 2015 г. Дикран Хамасян и Ереванския държавен камерен хор тръгват на музикално поклонение в 100 църкви по света под името Луйс и Лусо (Светлина от Светлина). Те изпълняват свещена арменска музика, датираща от V век, пресъздадена от Хамасян за вокал и пиано.

Специален етап от турнето им включва представления в емблематични арменски манастири в Източна Турция - някои от тях непокътнати, други потънали в руини.

Хамасян и хорът посещават свети места като Ани, Ахтамар (Ван), Муса Лер и Диарбекир. В някои църкви те изпълняват свещени химни, които са били написани на същото място, в други възкресяват музика, която не е била изпълнявана там в продължение на 100 години.

Американско-арменските режисьори Емили Мъгърдичян и Алекс Игидбашян съпровождат турнето Луйс и Лусо и решават да създадат мултимедийна инсталация, използвайки креативни технологии и увлекателен дизайн, които имат силата да пренесат публика от цял свят на тези места.

Мултимедийната инсталация Луйс и Лусо може да бъде видяна от днес 15- ти до 22-ри юни. Началото е в 17 часа., а в следващите дни от 10 ч. сутринта.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина