Апокалипсис! Пловдивчани си искат Facebook

Автор: Plovdiv Now 6359
Апокалипсис! Пловдивчани си искат Facebook

"Върнете Facebook" – този надпис украси един от трансперантите в центъра на Пловдив, докато социалната мрежа преживя един от най-сериозните си сривове за последните няколко години.

Припомняме, че вчера /15 април/ близо 2 часа Facebook и продуктите от портфолиото на компанията – Instagram и WhatsApp бяха абсолютно недостъпни за 80% от потребителите в световен мащаб. Спряха да работят, както приложенията на социалните мрежи, в това число и Messenger, така и десктоп  версиите им. Оказва се, че всички сървъри са се сринали, показва статистика на един от сайтовете за анализи.

В България засегнати са били около 70% от потребителите на социалните мрежи, като достъпът в страната е бил сравнително висок за разлика от десетки европейски и южноамерикански държави, където сривът е засегнал над 85 на 100 от хората.  

Въпреки това реакциите не закъсняха и 15 минути, след като социалната мрежа отказа категорично да функционира, потребители от целия свят започнаха да разискват проблемите в алтернативни канали като Twitter. Пловдивчани пък изразиха своеобразния си протест директно по улиците, като настояха “Върнете Facebook”. След като достъпът се възстанови, започнаха и равносметките обратно в рамите на възкресения канал.

Започна се с констатации: „Нямах достъп до фейсбук цели 2 часа!“. След повсеместното оповестяване, което даде яснота измежду смута, че „злочестието“ не е било индивидуално, а е засегнало и комшиите, разсъжденията прераснаха в прочит на историческата обусловеност на българската народопсихология – „Facebook спря за час-два да се изкъпят хората! Неделя е!“.  Не липсваха и коментари за безсмислието на фейсбук битието, а оттам се идентифицираха и най-печелившите: домашните любимци, парцала и пералнята.

Разбира се, апокалиптичните настройки също намериха място в последващите реакции, ала за успокоение на нашенци, подобни  бяха коментарите в цял свят.

Засега няма официална информация какво провокира спирането на работата на социалните мрежи. Все още липсва отговор от страна на пресцентъра на Facebook.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина