Апелативен съд-Пловдив остави зад решетките трафикантите на хероин за 46 милиона

Автор: Plovdiv Now 5787
Апелативен съд-Пловдив остави зад решетките трафикантите на хероин за 46 милиона

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Хасково, с което е оставена в сила най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо иранските граждани, опитали да прекарат хероин за близо 47 година.

Припомняме, че рекордна пратка хероин от общо 712,574 кг бе задържана на ГКПП „Капитан Андреево“ в два ирански ТИР-а на 27 и 28 септември 2018 година.

Един от камионите бил отклонен по метода на анализ на риска от митничарите на пункта. Той е превозвал плоскости с гипсокартон от Иран за Австрия. Прегледът с рентген не е установил наличие на забранена стока. Въпреки това е бил разтоварен, а между плоскостите са открити 347,270 кг хероин.

По анализ на маршрута и изпращача на легалната стока са проверени още два ТИР-а от Иран. В единия са открити още 365,304 кг хероин.

Пратката бе рекордна срещу наркомаята, а стойността бе за над 46,317 милиона лева.

Апелативният съд прецени, че не е разколебано обоснованото предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. От факта, че двамата са чужди граждани, следва опасността те да се укрият и да напуснат страната в случай, че съдът ги

освободи с по-лека мярка за неотклонение. Относно новите предпоставки, въз основа на които защитата е поискала промяна на мерките за процесуална принуда, Апелативният съд прие за сведение дипломатическата нота, изпратена от Иран, а относно продължителния срок, в който двамата са задържани под стража, съдът прецени, че той не излиза извън границите на разумния срок, който е година и шест месеца според Наказателния кодекс.

За престъплението, в което двамата иранци са обвинени, са предвидени наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина