Античният саркофаг от плажа бил бар в заведение

Автор: Plovdiv Now 5548
Античният саркофаг от плажа бил бар в заведение

Саркофагът, открит на плажа в курорта "Св. св. Константин и Елена", се оказа че в продължение на няколко години е изпълнявал ролята на бар в местния бар Раджана.

Бил е използван като основа на маса с плот, както се вижда по снимки на заведението, достъпни в социалните мрежи..

Първоначалните оценки за артефакта бяха, че той е автентичен и е от Римската епоха. Още вчера обаче огледът показа, че той е пребоядисван с латекс и има отвори за кабели.

Археологът Александър Минчев коментираше пред БНТ, че има "някои дейности, които го правят да изглежда като съвременна имитация".

До момента няма реакция от управата на заведението, която би могла да "припознае" барплота и да обясни какъв е произходът му.

В момента саркофагът се намира в Археологическия музей във Варна.

От публикуваното видео се вижда, че в него има дупки за кабели, а вътре е пълен с коктейни чаши.  

"По всяка вероятност саркофагът е античен, тоест не е съвременно копие, но по него има извършени допълнително някои дейности, които го правят да изглежда като съвременна имитация", каза Александър Минчев – археолог пред БНТ.

Реставратори свалят боята от саркофага с щадящи методи, включително и с ултразвук.

"За да се установи автентичността му е необходимо да се махнат на няколко места, да се направят проби, разчистки, да се установи начинът, по който е изработен, за да се потвърди или отрече автентичността му", каза Милен Маринов, реставратор.

Саркофагът е изработен от варовик, което не е характерно за древния Одесос. Според археолога Александър Минчев той най-вероятно е открит в Северозападна България. Тепърва ще се анализира и орнаментиката му, типична за римската епоха.

"В ъглите му това са овни, докато дългите страни са представени бичи глави. Това е много характерно, заедно с гирляндите, които ги разделят, именно за украсата по саркофази. Все още имаме някакви резерви, но изглежда, че е автентичен", каза Александър Мичев, археолог.

Все още не е ясно как саркофагът е попаднал на плажната ивица. Образувано е досъдебно производство за притежание на културно-историческа ценност, която не е идентифицирана и регистрирана.

 Към момента МВР не съобщава повече подробности за това как предметът се е озовал на варненския плаж. Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура и ще се води разследване.

По информация на "24 часа" саркофагът може да е бил подготвян за маса, тъй като е бил намерен със съвременен мраморен капак с три ниши. Експерти подозират, че за да бъде поставена горната част, артефактът дори е бил рязан с флекс.

Изданието цитира реставратора към историческия музей във Варна Милен Маринов, който казва, че саркофгът е боядисан с фададна боя, която в момента експерти почистват.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина