Ансамбъл „Тракия“ зарадва пловдивчани с концерта „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“

Автор: Plovdiv Now 6859
Ансамбъл „Тракия“ зарадва пловдивчани с  концерта „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“

С празничен концерт, посветен на пролетния цикъл от празници на българина, ансамбъл „Тракия“ зарадва почитателите и приятелите на фолклорното изкуство. Събитието се състоя вчера вечерта в Дом на културата „Борис Христов“ при запълнен 50% капацитет на залата, съгласно действащите мерки.

Спектакълът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“, наречен на едноименната народна песен, пресъздаде емоции от песни и танци, които са вълнували нашите прадеди столетия назад във времето. Началото на концерта с танца „Гергьовден“ по хореография на Кирил Дженев и по музика на Тодор Пращаков бе послание за здраве от гергьовденските люлки и веселието на момците и момите преди да се задомят. В музикално-танцовата палитра от 13 произведения публиката се наслади и на „Пролетен момински танц”, пресъздаващ типичните лазарски игри от харманлийско. Зрителите съпреживяха също песни и танци от тракийския, пиринския, северняшкия и добруджанския край. Танцът „Път през Тракия“ по хореография на проф. Даниела Дженева продължи разказа за общуването между момците и девойките. Музикалната тема бе и своеобразен тематичен финал на концерта.

„Големите празници винаги са били на почит в нашите традиции, защото те са най-близо до сърцето ни и носят силно чувство на надежда и очакване за по-добри времена. Такъв заряд носят най-вече пролетните празници, когато природата се събужда за нов живот“, споделя художественият ръководител на ансамбъла проф. Даниела Дженева и допълва, че ансамбъл „Тракия“ продължава традицията да представя с концерти българските бит и обреди в навечерието на най-големите празници.

Настроението в залата бе показателно че фолклорната музика продължава да вълнува поколенията и днес, а българските ритуали, пресъздадени по автентичен начин, будят интерес дори и у най-младите.

Концертът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“ бе представен за втори път на сцена след премиерата му през 2014-а. Негов пълен запис, излъчен онлайн, бе великденски подарък за всички привърженици на фолклора миналата година по време на първите мерки вследствие на COVID пандемията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина