Ансамбъл “Тракия“ чества 45 години с два концерта през май и юбилеен - през август СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 9145
Ансамбъл “Тракия“ чества 45 години с два концерта през май и юбилеен - през август СНИМКИ

Талантливите танцьори и музиканти от фолклорен ансамбъл „Тракия“ подготвят два концерта за своите почитатели. На 27 май 2019 г. от 17:30 ч. в дома на културата „Борис Христов“ започва "Фолклорна разходката из България" - концерт на детската школа на ансамбъл "Тракия". След него от 19.30 ч. Ф.А. "Тракия" ще зарадва своята публика с най-новия си спектакъл " Земята на Орфей". Билети на цени от 5 и 10 лв. за отделните концерти вече са в продажба на касата пред Община Пловдив и в сградата на ансамбъл Тракия на ул. Даме Груев 1а.

„Земята на Орфей“ е спектакъл по проект, спечелен към Национален фонд „Култура“, работата по който започна в края на декември 2017 г. Това е един спектакъл от нашите земи – централни и западни Родопи, включително и Тракия, там където се смята, че Орфей е имал най-силно въздействие. Специално за проекта беше възстановен  един от танците по хореография на проф. Кирил Дженев, който не е изпълняван от много години. Танцът е поставян за последно през август 2009 г. във връзка със българо-италиански проект за Орфей, по който водещата страна е Италия.

„Земята на Орфей“ се радва на огромен интерес от страна на публиката.  Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас, Плевен, Русе и др.

Всички те пристигат в Пловдив с желание да учат в  АМТИИ и  да се усъвършенстват в ансамбъл „Тракия”. Към днешна дата в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия”.

Вече 45 години “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди.

Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и т.н. и т.н.  Ансамбълът си е създал международно име в световната култура , което е  едно уникално постижение за град Пловдив.

Тази година, Ансамбъл "Тракия" - Пловдив,  празнува своя 45 годишен юбилей със специален, мащабен концерт-спектакъл, който ще се състои през август на емблематичната пловдивска сцена на Античния театър.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина