Ансамбъл „Paliev's sparkles“ с концерт за малчуганите под тепетата

Автор: Plovdiv Now 5065
Ансамбъл „Paliev's sparkles“ с концерт за малчуганите под тепетата

 „Европейски музикален фестивал“ 2020 - Пловдив предлага специално събитие за деца. Концертът „Музикално пътешествие” ще бъде представен днес - 18 октомври от 16:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Артистът от Националния музикален театър Александър Мутафчийски ще влезе в ролята на водещ,  за да въведе малките слушатели в необятния свят на ударните инструменти. На сцената ще бъдат демонстрирани над 100 различни инструмента, а изпълнители са  талантливите младежи от ансамбъл „Paliev's sparkles“ към НМУ „Л. Пипков“ в София.

Техните преподаватели Мария и Искра Палиеви продължават най-добрите традиции на българската перкусионна школа, основана от техния баща - проф. Добри Палиев. Всички деца в залата ще получат забавно-образователна книжка с информация за инструментите и изненади.

Ансамбъл „Paliev's sparkles“ е създаден през 2012 година от Мария и Искра Палиеви. В състава участват талантливи ученици от класа по ударни инструменти в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Членове на групата са Александър Иванов, Боян Боков, Боян Манолов, Калоян Минчев, Константин Куртев и Сара Чакърова. Средната възраст на участниците при създаването през 2012 г. е 9 години. Членовете на състава имат различни творчески биографии, като Сара Чакърова, Боян Боков, Александър Иванов и Константин Куртев  са лауреати и на международни конкурси.

Ансамбълът има две международни награди от конкурси в Словения и Италия. Младите музиканти са изнасяли концерти в залите на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“, Първо студио на БНР, Концертна зала на БАН и др. През 2018-та година изнасят концерт в камерна зала „България“, посветен на 90 години от рождението на Проф. д-р Добри Палиев, а през 2019-та участват с голям успех в „Европейски музикален фестивал“ в София. Съставът има записи за телевизия "MEZZO", участия на живо в различни телевизионни формати и събития като флашмоб в метрото, концерти за деца и др.

„Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, има вече 20 годишна традиция в столицата. Тази година фестивалът се възобновява и в Пловдив, благодарение на финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 година.

Билети за концертите могат да се купят в мрежата на Eventim, както и на касата на ДК „Борис Христов“ в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина