„Ангел Заберски Трио“ представят последния си албум на новата Сцена No.2 на Безистенъ в Стария град

Автор: Plovdiv Now 8113
„Ангел Заберски Трио“ представят последния си албум на новата Сцена No.2 на Безистенъ в Стария град

Сцена No.2 на БезистенЪ представя тази вечер от 20.00 часа „Романтични пиеси”. Концертът на „Ангел Заберски Трио“ ще се случи на новата  Сцена No.2 на Безистенъ, известна в миналото като „Конюшните на царя“ в Стария град. Ще чуем новия албум Like Jazz 3 на „Ангел Заберски Трио“ с участието на Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас и Стоян Янкулов – барабани. 

Последната една година се оказа изпитание за всички музиканти и хора на изкуството, заради затворените сцени, зали и места за свирене, но за Ангел Заберски Трио работата не спира и те вече са готови със своя нов албум, продължение на линията „Like Jazz”, която срещна класиката с джаза.

Първият албум от поредицата излезе през 2016г. с произведения на Шуман, Пучини, Чайковски и др., вторият от 2018г. представен под името „Малко нощна музика” съдържаше пиеси на Бах, Рахманинов, Бетовен, и др., сега триото залага на композитори от романтизма и затова озаглави музикалното си представяне „Романтични пиеси”.

Ангел Заберски е музикант, композитор, творец, който успява да запази радостното и жизнеутвърждаващо настроение в своите пиеси, независимо от повратностите на съвремието, мода или тенденции. Закърмен с отношение към забавната музика заради жанровото наследството от своите родители, той успява да намери своя собствен път следвайки възхищението си и респекта към великите Оскар Питърсън, Нат Кинг Кол, Бъд Пауъл и Бари Харис, като начин на изпълнение за своето трио.

Третият албум, който триото записа включва не само творби от оперната и световната класика, но определено залага на танца, на балета и на валса! Тук слушателите ще се насладят на прочутото „Адажио” на Томазо Албинони, ще се докоснат до „Хофманови разкази” на Офенбах, разпознаваеми със своята „Баркарола” – прочутият дует на Никлаус и Жулиета, ще разпознаят световноизвестният „Танц със саби“ на Хачатурян, познатият „Сватбен марш” на Менделсон, най-популярното произведение на Равел, първоначално замислено като музика за балетна постановка, поръчана от руската актриса и танцьорка Ида Рубинщайн, близка на композитора – „Болеро”. Ноктюрното на Шопен, както и неговия Валс, известните „Хуморески” на Дворжак, арията на тореадора в операта „Кармен” на Бизе и за разкош една нова пиеса на самият Заберски.

Ангел Заберски е композитор, който съчетава традиция с усет за еволюция, надграждане създадено от ежедневната си работа - жонглирайки между живи участия и досег с музиканти и публика, преподавателската и менторска дейност, писането на музика за симфонични оркестри, биг бенд, духови състави и поп и джаз вокалисти. Не малък е приноса му и към филмовата музика, класическите произведения и дори фолклора. Дискографията на музиканта и творец е огромна и непрекъсната. През годините е създал и записал два албума за биг бенд, четири албума за трио, както и албуми за браз и Октет. Негови музикални спътници в повечето от записите и концертите са тромпетистите Михаил Йосифов и Мартин Ташев, перкусиониста Стоян Янкулов, басиста Борис Таслев, тромбониста Велислав Стоянов, и още много други големи имена от съвременната джаз музика в България. Специално за кларинетиста Боби Йоцов, написва очарователната симфония 'Фантазия' за кларинет и симфоничен оркестър.

Ангел Заберски е част от популярния проект на НДК „Четири рояла“, където заедно с едни от най-добрите пианисти на България (Живко Петров, Иван Янъков, Георги Черкин) „срещат“ класиката с джаза.

Името на Ангел Заберски се свързва и със световни имена като тромпетистът Рекс Ричардсън, диригентът Франсиско Ноя, басистът Крисчън Макбрайд, вокалистите Боби Каркасес (Куба), Монти Айдъм, американската джаз икона Пати Остин за концерта “For Ella”, посветен на Ела Фицджералд, с участието на Оркестър на Класик ФМ радио и Браз Асоциация под диригентската палка на самия Ангел Заберски. Композира и свири и с едни от най- популярните джаз изпълнители на нашата сцена Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Васил Петров, певиците от Сентиментъл Суингърс, и още много други. 

Билети в мрежата на ивентим и на място.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина