Амелия Гешева за Пловдив 2019: Не беше фойерверк и градът вече никога няма да е същият

Автор: Plovdiv Now 6457
Амелия Гешева за Пловдив 2019: Не беше фойерверк и градът вече никога няма да е същият

Амелия Гешева, заместник-министър на културата на Република България за края на Европейска столица на културата-Пловдив 2019

- Г-жо Гешева, какъв е вашият поглед към тези 12 месеца? Какво постигнахме и какво пропуснахме като шансове? 

- Закриването е само едно събитие. Искрено се надявам, че Пловдив ще продължи нататък заедно.  Това, което се случи в Пловдив, и което сега имам очи да видя на фона на развитието на културата на цялата държава, е,  че Пловдив промени много неща.  Ние гледахме повече артистичната програма, но може би трябва да имаме повече очи за процесите в града, които започнаха, още когато бяхме обявени за домакини на събитието. Една от първите стъпки бе промяната на начина на финансиране в сферата на културата. Сигурна съм, че историците ще разказват за тези години, как творци, политици, експерти  приеха темата за Пловдив и я свързаха с темата за културата. Така че Пловдив промени първо това и даде модели за цялата страна. 

- Какви промени? 

- Повярвайте ми, различно е – променен е начинът на финансиране, промениха се много неща, които дори не бяха планирани в книгата, с която градът кандидатстваше. И трябва да си много анти, много против, за да не признаеш, че Пловдив случи през хората и тяхната вяра, че това е техният град и могат да дадат своя пример, много малки „заедно”, за които никой никъде не написа. Примерите са много – фондацията, която събра етносите заедно,  съвместните проекти на училищата по изкуствата, каквито до този момент не се бяха случвали години наред.  Ето това е моделът – макар и не много рекламиран, не много видян, защото всички очакваха фойерверки. 

- Ще танцува ли Европейска столица на културата само едно лято? 

Когато се обсъждаше какво ще бъде Европейска столица на културата, Крис Болдуин ме попита:  как си го представяш  - като фойерверк или като участие. Аз мисля, че всички, които участваха в процеса на ЕСК, дадоха своя принос. Това не беше фойерверк и Пловдив вече никога няма да е същият. Процесите на културата отдавна са излезли от състоянието на летаргия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина