Пиенето е свързано с много здравословни проблеми, но малко хора знаят, че също така повишава риска от развиване на рак. Нов национален доклад за напредъка на рака в САЩ открива връзка между консумацията на алкохол и определени видове онкологични заболявания.
„През 2019 г. около 1 от всеки 19 случая на рак се дължи на пиенето на алкохол, но повече от 50 процента от хората не знаят, че пиенето може да увеличи риска от някои видове рак” казва Ейми Командър, медицински директор на онкологичен център Mass General в Уолтъм, Масачузетс.
Посланието, че консумацията на алкохол увеличава риска от рак, е важно и трябва да се разпространява“, категорична е д-р Командър.
Новият доклад на Американската асоциация за изследване на рака (AACR) определя употребата на алкохол като третия най-голям контролируем рисков фактор за рак след тютюнопушенето и затлъстяването.
Пиенето на алкохол увеличава риска от:
- Някои видове рак на главата и шията
- Плоскоклетъчен карцином на хранопровода
- Рак на гърдата
- Колоректален рак
- Рак на черния дроб
- Ракови заболявания на стомаха
Как алкохолът повишава риска от рак?
Има няколко начина, по които пиенето може потенциално да увеличи риска от рак. Алкохолът се превръща в ацеталдехид, когато попадне в тялото, което може да увреди клетките и да попречи на способността им да се регенерират. Когато тези клетки се опитват да поправят щетите си, те могат да направят грешки в своята ДНК, които да доведат до рак.
Употребата на алкохол също води до увеличаване на оксидативния стрес, което причинява увреждане на клетките. Пиенето също така влияе на способността на тялото да абсорбира важни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, включително витамин А, витамин В комплекс, фолат, витамин С, витамин D, витамин Е и каротеноиди.
Дори малките количества алкохол са вредни
Въпреки че за известно време някои експерти вярваха, че леката до умерена употреба на алкохол (като чаша червено вино на вечеря) е полезна, науката е напреднала от тогава и вече има друг консенсус по въпроса.
Здравните организации, включително Световната здравна организация, сега вярват, че всяко количество алкохол е вредно.
Когато става въпрос за алкохолни напитки, никое количество не е безопасно и е най-добре да ги избягвате. Знаем, че сред жените е доказано, че дори едно питие на ден увеличава риска от рак на гърдата.
В сравнение с жените, които изобщо не пият, тези, които консумират три питиета на седмица, имат 15% по-висок риск от рак на гърдата. Експертите изчисляват, че този риск нараства с още 10 процента за всяка допълнителна напитка.
Хората, които по принцип не пият, не трябва да започват по каквато и да е причина. Това е особено важно в днешно време, когато в западния свят има пандемия от затлъстяване, тъй като комбинацията от алкохол и затлъстяване допълнително увеличава възможността за развиване на онкологично заболяване.