Алексиев vs Кътова - увертюрата на сивия кардинал Стефан Дедев

Автор: Благовест Андонов 8279
Алексиев vs Кътова - увертюрата на сивия кардинал Стефан Дедев

“Там където котката отсъства, мишките пируват”, гласи старата българска поговорка. Скандалите, които се разразиха в район „Северен” между Стоян Алексиев, Лариса Кътова и партийния актив на ГЕРБ бяха въпрос на време в пловдивската организация.  За разлика от другите партийни организации в Пловдив „Северен” винаги е била встрани от централното ръководство в Пловдив.   

Нейният пряк ръководител Стефан Дедев винаги е бил от хората, които бързо си нагласят платната според вятъра на промяната и лесно ги обръща, за да извлече максимална полза. По време на номинациите за кмет на Пловдив първата организация, която издигна Здравко Димитров за кмет от ГЕРБ бе именно в „Северен”. За разлика от другите партийни организации, в които имаше дискусии „за” и „против” Зико, в „Северен” единодушно застанаха веднага зад него под егидата на Дедев.  Другият голям въпрос, който трябваше да решат е кого да издигнат за районен кмет, като най-много номинации събра Стоян Алексиев. Неговата кандидатура дойде в момент, когато Ральо Ралев бе в ареста, а Стефан Дедев на няколко пъти каза, че „момчето се е било самозабравило и не слушало какво му казва партията”.

Е, 10 месеца по-късно Дедев заяви: „Политически Стоян Алексиев не е прав-  ние му помогнахме да стане кмет, а той не се обажда, не се консултира с нас”.  

Тук идва и аналогa между Ралев и Алексиев – те не слушали партията, не слушали – Дедев. За всички е ясно, че бившият депутат се вживява в ролята на сив кардинал, а излезлия скандал наяве в медийното пространство е било преди всичко благодарение на него и увертюрите му.

Докато Алексиев и Лариса Кътова се плашиха с прокуратура и Етична комисия на ГЕРБ, на партийната сбирка Стефан Дедев е поискал нови избори за районен кмет и изключване на Алексиев.  Местният лидер на партията Иван Тотев се наложило да отиде в „Северен” и буквално да набие канчетата на Алексиев и Кътова, както и да охлади мераците на Дедев.

 Повече от абсурдно звучи ГЕРБ да изключи районен кмет от партията и да тръгне на избори в сегашната сложна политическа обстановка. Въпреки сериозният политически опит, който има Дедев, поведението му повече прилича на тепърва прохождащ комсомолец в голямата политиката.  По всичко личи, че той е готов на всичко, за да има „районен кмет, който да го слуша”.

Кътова, която се отказа от място в Общинския съвет, за да бъде зам.-кмет в „Северен”, нямаше смелостта да излезе и да каже нещата пред обществеността. Тя избра само една медия, в която да разкаже историята си. Често това означава само едно – страхува се от неудобни въпроси. Всички нейни действия  - сигнали, доклади и прочее идват, след като тя е била уволнена. Или иначе казано – тя търси вендета по лични подбуди, а „моралът” в нея е заговорил едва, когато е останала без работа. Предвид всички неща, които се случваха в „Северен” по времето на Ральо Ралев,  моралната Кътова изглежда изключително несериозно.

От друга страна Стоян Алексиев  също действа припряно и еднолично, а опитът му в „Паркове и градини” не е достатъчен, за да управлява целесъобразно голям административен район като „Северен”.Той вече изпадна в изолация от останалите си колеги, а неслушайки и партийния актив, той се превръща в самотен бегач на дълги разстояния.   Кметът Здравко Димитров също порица Алексиев заради действията му и начина на уволнение на Кътова и гл. архитектка.

Всичко това говори едно – ГЕРБ в „Северен” продължава да бъде анклав в партийната организация.  До голяма степен това се дължи на партийния ръководител Стефан Дедев, който в ролята си на сив кардинал, всъщност праща в изолация цялата партийна структура, а и косвено жителите на района.  Няма да е изненада, ако район „Северен” скоро има нов партиен началник в ГЕРБ,  макар самият той да желае нов районен кмет. Второто е почти сигурно, че няма да се случи – поне скоро.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина