Александрина, източила 3 млн. от НОИ, страдала от депресия! Не можела да спи на чуждо легло

Автор: Ива Модова 6581
Александрина, източила 3 млн. от НОИ, страдала от депресия! Не можела да спи на чуждо легло

Александрина Георгиева и Лазар Лазаров, арестувани за източвана на 3 милиона от НОИ, отново се изправиха пред съда. Те обжалват наложените им мерки за неотклонение "задържане под стража". Александрина Георгиева бе арестувана в началото на седмицата по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги – „ЕЛ ЕЙ консулт 2017” ЕООД и „НАЙ консулт” ЕООД. който живее на семейни начала и дъщеря Николина.

Според прокурора и тримата са привлечени като обвиняеми по тежки престъпления, за които се предвижда лишаване от свобода. В основата на схемата била Георгиева, а другите двама от семейството са помагачи. Здравно осигуряване Александрина е предлагала на услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране. Съгласно закона, на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП, Александрина прибирала парите за себе си. За целите на схемата тя съставяла фалшиви УП-та за трудов стаж в различни фирми. В съдебна зала се оказа, че Георгиева е с множество заболявания и дори телково решение за инвалидност. Документите бяха представени от защитника й адвокат Йордан Давчев. В медицинският лист е записано, че Георгиева е 60% инвалид.

Освен това бившата служителка на НОИ е с тежка депресия, за която приема лекарства. Тя не може да спи и на какво да е легло, тъй като има херния.

"Не са налице доказателства, че клиентката ми е автор на деянието. Всички лица, нейни клиенти са давали по 13,14 и дори 18 хиляди лева за стаж. Преди това те са били на консултации в НОИ и са били наясно, че не могат да купят стаж т.е. те са знаели, че се извършва престъпление. Те не са били заблудени и тук се касае единствено за документна измама. Георгиева е със редица заболявания и няма как да се укрие. Не би извършила и друго престъпление", заяви адвокат Давчев. Той поиска парична гаранция спрямо Георгиева.

"Това ся лица с чисто съдебно минало. На години, с трудов стаж в сферата, добро поведение в обществото. Това навежда на мисълта, че те не могат да извършат друго престъпление", заяви и вторият защитник на семейството Константин Давчев. Той пледира за домашен арест, като отново засегна темата за здравословното състояние на Георгиева

„Искам по-лека мярка“,  през сълзи каза Александрина

Магистратите, обаче решиха, че е възможно двамата да се укрият или да извършат друго престъпление и ги оставиха в ареста.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина