Актьорът Димитър Маринов: Пловдив е любимият ми град, той е Рим на България СНИМКИ

Автор: Мария Луцова 4067
Актьорът Димитър Маринов: Пловдив е любимият ми град, той е Рим на България СНИМКИ

„Идването ми в Пловдив е изцяло моя инициатива. Пловдив е любимият ми град, той е Рим на България“, това каза днес в Пловдив актьорът Димитър Маринов, който е част от филма, носител на Оскар „Зелената книга“.

Стана ясно, че роденият в Русе артист има силна връзка с града под тепетата. Осиновителите му са част от легендарната фамилия на братя Маринови, които строят ЖП линията между Пловдив и Кричим и развиват индустриалната си дейност под тепетата във фабриката „Маринови-фини тютюни“.  

„И не само това. Знаете ли, че първият ми професионален договор беше подписан точно с Пловдивския театър, но после нещата се развиха така, че съдбата ми тръгна в друга посока. От Пловдив са и двамата ми големи учители – режисьорът проф. Крикор Азарян и музикантът проф. Влади Симеонов. Когато бях студент в Академията, Крикор Азарян често ме подтикваше да мисля за бъдещето си, сякаш искаше да ми каже, че е готов да ме вземе в Театъра на Народната армия. Аз обаче бях категоричен:  В България ще играя само за Пловдив“, разказа Маринов.

По време на срещата му с фенове и журналисти преди прожекцията в рамките на „София Филм Фест“ в Пловдив, актьорът се видя със своя близка приятелка от Пловдив – примата Райна Николова-Инфантино.

„Тя е още една причина да съм тук“, каза усмихнато Маринов, докато я прегръщаше.

Актьорът сподели част от чувствата, които са го вълнували по време на прочутата церемония за наградите „Оскар“.

„На сцената се качих не аз, а България. Това не е национализъм, има друга простичка дума и тя се казва родолюбие. Не съм искал да парадирам, както казаха хейтърите, без тях обаче ще е скучно“, така обясни Маринов постъпката си и последващите реакции от развятото от него българско знаме на сцената на Оскарите.

Той допълни, че докато е вървял към подиума е видял три огромни знамена на Мексико и вътрешно се е радвал с ясното съзнание, че България е много по-стара от Мексико, че националност „мексиканци“ няма и че само след няколко минути всички ще видят трибагреника.

Маринов допъми, че е имал разговори с режисьора на филма „Зелената книга“ Питър Фарели и със Стивън Спилбърг, които искат да разкажат живота му във филм. Той поставил условия никъде да не фигурира името му, защото „животът ми е метафора, животът ми е всъщност и вашият живот“.

Българинът разкри, че близката връзка с Виго Мортенсен се породила около страстта им към цигарите. Двамата бързо усетили, че са от една „порода“. Една вечер Виго изпратил шофьора с лимузината си до хотела на Маринов.

„Бързо се облякох, слязох долу и колата ме откара в гадна кръчма в Ню Орлиънс, където се пушеше. Виго ме чакаше с бутилка вино и две чаши, даже беше напълнил и двете. И така два месеца до 4 сутринта. Режисьорът често ни питаше в състояние ли сме да снимаме, а ние му казвахме, че сме ок и само остава гримьорите да си свършат работата“, разказа Маринов.

Актьорът отправи няколко съвета към хората в любимия си град да не се опитват да пренесат Пловдив в Европа, а до докарат Европа под тепетата, както и да вярват повече в себе си, да имат по-високо самочувствие, защото имат с какво да се гордеят.

По време на срещата присъстваха много фенове на Маринов, като група от Първомай подари на актьора цяла селекция от български знамена в различни размери.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина