Ако ви е останал козунак след Великден, ето една рецепта, с която можете да го оползотворите по оригинален начин.
Козуначени топчета
Продукти:
изсъхнал козунак
разбита сметана с малко захар и ванилия
разтопен шоколад
смлени орехи
течен мед
За тункване:
разтопен шоколад
олио
шоколадови и шарени пръчици за поръсване
Приготвяне:
Козунакът се надробява на ситно - може да се смели с кухненски робот. Трохите се слагат в купа. Добавят се разбитата със захарта и ванилията сметана, разтопеният шоколад, смлените орехови ядки и малко мед. Сместа се разбърква хубаво, като трябва да се получи леко лепкава смес, в която да няма сухи частици. Ако е необходимо се прибавя допълнително сметана или разтопен шоколад. Когато сместа е готова, от нея се оформят топченца, които се слагат за 1-2 часа в хладилник да се стегнат. След това се изваждат, топват се от всички страни в разтопен шоколад с малко олио и след като малко поизсъхнат се поръсват с цветни или шоколадови пръчици, може и със смлени орехи или друго по избор.