Аграрният университет на Пловдив продава “червено злато“ на Китай, България става шафранов хъб СНИМКИ

Автор: Виктория Петрова 9654
Аграрният университет на Пловдив продава “червено злато“ на Китай, България става шафранов хъб СНИМКИ

Аграрният университет в Пловдив ще продава шафран - "червеното злато", на китайския пазар, чрез новата онлайн платформа за търговия електронна платформа 16plus1cloud, създадена през 2018 г. от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ).

Това съобщи по време на откриването на новия Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти в Аграрния университет в Пловдив, изпълнителният директор на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев. Той уточни, че българският шафран вече успешно се котира на китайския пазар, като към момента от китайска страна има силно заявен интерес, а основните продукти, които се изнасят ще бъдат шафранови луковици, но и шафранови изделия. Още повече амбицията е България да стане шафранов хъб.

"През месец март ни предстои среща в Китай, на която ще бъдат обсъдени всички детайли по износа на шафранови изделия, а през месец май се надяваме да реализираме първите количества. На този етап имаме заявено и подписано споразумение с китайски университет, който във връзка с резолюция на китайския президент от 2018 година, след направени необходими проучвания, са стигнали до извода, че България е една от страните, които биха могли да захранват Китай с шафранови луковици. Идеята е България да се превърне в хъб за производство на шафранови луковици за Китай, като паралелно с това и на шафранови продукти", добави Гелев. 

Именно целия процес по производство - от земята до крайният потребител, ще бъде онагледяван в новият Демонстрационен център в Аграрния университет. Затова в него ще бъдат включени насаждения с висока добавена стойност като шафрана.

Идеята на центъра е студенти от висшето училище да бъдат въвлечени в целия процес по създаване на продукт и сключване на онлайн сделка за продажба на аграрната продукция, като така бъдат насърчавани в предприемачество. На възпитаниците на ВУЗ-а ще бъде дадена възможност да обменят добри практики със свои колеги от Китай, както и да извършват реални сделки помежду си. Центърът ще бъде събирателен умален модел на всички процеси от отглеждане на продукция, през преработване, до продажба, като за целта в него е изградено дори малко снимачно студио, в което да бъдат фотографирани продуктите, тъй като Гелев подчерта, че електронната търговия изисква безупречно представяне на стоките. 

Бе демонстриран и иновативен дрон със специален софтуер, който може да представи всички етапи в селскостопанската дейност. Дронът излита по предварително зададени точки, прави пълно описание и фотографира, като дава възможност за детайлно проследяване на процесите в аграрния сектор. 

Проектът за създаване на Демонстрационен център 16+1 бе стартиран от Бойко Борисов по време на Срещата на върха между страните от Централна и Източна Европа, която се проведе юли миналата година. 

"Със старта на инициативата имаме за цел да представим високите технологии и възможностите за сътрудничество във формат 16+1, като подпомогнем младите хора в Българи и да ги насърчим успешно да реализират продуктите си на международните пазари и да бъдат в край с тенденциите", сподели Гелев.

Днес Демонстрационния център бе официално открит от министърът на земеделието Румен Порожанов и ректорът на университета проф. Христина Янчева в присъствието на областният управител Здравко Димитров, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров. 

„Аграрният сектор е изключително важен, а цифровизацията ще допринесе за реализирането на продукцията ни на пазарите в цял свят”, изтъкна проф. Янчева. 

„Искам да се обърна към студентите - живеят в много динамично и интересно време, нека надграждат това, което правим ние. Стратегията за дигитализация на земеделието е част от световна инициатива. Има стопанства, които вече се управляват от смартфоните. България е пионер в инициативата в земеделието, освен хъбовете и демонстрационните центрове трябва да помогнат колелото да се завърти по-бързо”, заяви министър Порожанов, след което преряза лентата на центъра. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина