Агенцията за закрила на детето се самосезира, след като медия публикува данни за момчето, вербувано от ИДИЛ

Автор: Plovdiv Now 5548
Агенцията за закрила на детето се самосезира, след като медия публикува данни за момчето, вербувано от ИДИЛ

Агенцията за закрила на детето се самосезира за огласените от информационен сайт лични данни на пловдивския ученик, който е разследван заради вербуване от Ислямска държава.

Експертите на Агенцията проверяват дали има извършено административно нарушение по чл. 45, ал. 12 от Закона за закрила на детето. Те са поискали и незабавни действия от социалното подпомагане и полицията в града за подкрепа на момчето и семейството му.

В публикацията на медията са посочени имената на момчето, неговото местоживеене, учебно заведение, клас, в който се обучава, имена на родител и неговото занятие.

От Агенцията, оглавявана от Елеонора Лилова, припомнят, че при оповестяването от медии на прояви деца не следва да се посочват лични данни за тях. Това включва и техните образи, за да не бъдат идентифицирани, поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен ефект върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, предмет на съдебно разследване.

В писмо до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията от Агенцията искат да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация.

Целта е гарантиране правата и интересите на детето и оказване на необходимата подкрепа на семейството, в т.ч. при наличие на други деца в семейството. Също така и за целенасочени превантивни действия по отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи, посочват от ДАЗД.

Случаите на деца, които се отразяват и обсъждат широко от медиите изискват предприемане на мерки за закрила на децата от въвличане в дейности, които биха имали негативни последици за тяхното физическо, умствено, нравствено и социално развитие. Това в пълна сила е валидно както за децата, които са жертви на насилие или злоупотреба, но също така и за децата, за които се предполага, че са извършили насилие, противообществена проява, престъпление.

TraffiсNews, Plovdiv Time, Plovdiv Now и други пловдивски медии излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика.

СНИМКА: Елеонора Лилова, председател на ДАЗД

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина