Агенцията по храните: Кметовете да следят къде се хвърлят отпадъци от закланите прасета

Автор: Plovdiv Now 4855
Агенцията по храните: Кметовете да следят къде се хвърлят отпадъци от закланите прасета

Кметовете да следят къде се хвърлят отпадъци от закланите прасета и да организират обезвреждането на животинските продукти, призоваха от Българската агенция на безопасност на храните /БАБХ/. Това стана след подадени сигнали, че се изхвърлят карантии на нерегламентирани места.

Протестиращите заради принудителното колене на прасетата край Крушаре пък написаха отворено писмо до премиера бойко Борисов и министрите на екологията  земеделието – Десислава Танева и Нено Димов,  че има опасност от екокатастрофа.

Регламентът и контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници определят местата за обезвреждане на страничните животински продукти, припомнят от БАБХ. И допълват, че инспекторите от Агенцията  извършват проверки относно  изпълнението на прилаганите мерки за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете.

Всички експерти на БАБХ в страната са в постоянна комуникация с областните епизоотични комисии с цел прилагане на превантивни мерки за недопускане на зарази, вследствие на нерегламентирано унищожаване, казват още от БАБХ.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина