Адвокат: Пловдивчани не могат да се предпазят от замърсения въздух, защото не са информирани

Автор: Plovdiv Now 1767
Адвокат: Пловдивчани не могат да се предпазят от замърсения въздух, защото не са информирани

Хората нямат възможност да се предпазят от замърсения въздух, когато властите не показват реалните стойности от измервателните станции. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев. Изкаването му е по повод сигнали, че че измервателните станции са манипулирани и не отчитат реални данни. Докато станциите, които са на оживени булеварди и критични точки измерват средно 150 дни в годината превишаване на допустимите стойности, тези, които са разположени далеч от невралгичните точки с мръсен въздух показват едва по около 34.

Една от премесените станции се намира в Пловдив, като от кръстовището на Чифте баня локацията и е променена в парк и е обградена от туи.

 „Властите, изкривявайки тези данни, ни лишиха от възможност за самозащита. Хората трябва да бъдат известявани, ако има превишаване на нормите, за да затворят прозорците, да излизат с маски, да не извеждат малки деца навън или болни възрастни”, смята адвокат Екимджиев. По думите му преди 13 години чрез колективен иск община Пловдив е била осъдена безпрецедентно заради мръсния въздух. Юридически способ обаче, който да задължи общините да сложат измервателни станции на местата, за които се смята, че са с най-замърсен въздух, у нас няма, не крие юристът.

Как обаче фините прахови частици се отразяват на здравето ни? Според пулмолога д-р София Ангелова пациентите с белодробни заболявания са най-многобройни у нас. „Статистиката сочи, че двата основни фактора са тютюнопушенето и мръсният въздух”, подчерта лекарката. Тя е на същото мнение, като Михаил Екимджиев, че хората трябва да бъдат информирани, за да се предпазят от опасностите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина