Абитуриентите в Пловдив готвят баловете, изпитите са под въпрос

Автор: Ива Модова 6484
Абитуриентите в Пловдив готвят баловете, изпитите са под въпрос

Въпреки плашещите прогнози за удължаване на кризисните мерки с още два месеца зрелостниците в Пловдив са на друго мнение. Коронавирусът определено не може да им помрачи настроението и да прекрати подготовката за най-важния за тях ден, а именно абитуриентския бал.

Все още дванадесетокласниците посещават учебните часове, макар и онлайн, като в същото време се подготвят усилено за кандидатстудентските изпити. Пред наш репортер три зрелостнички разказаха, че вече са имали разговори с класните ръководители относно бала. Момичетата са от 12 клас в Националната търговска гимназия, Математическата гимназия и ЕГ "Пловдив".

„Засега сме обнадеждени. Бал ще имаме или поне не е отменен. Нещо повече, до края на април трябва да предадем парите за ресторанта. Балът ще е 24 май”, сподели бъдещата абитуриентка от Търговската пред наш репортер. В същото време момичето се притеснява и за кандидатстудентската кампания и дали ще има предварителни изпити във висшите учебни заведения.

Подобни опасения има и възпитаничката на МГ-то.

„Насочила съм се към обучение в Англия. За сега се подготвям у дома, не знам какво ще стане, но не искам да изпусна една година. Вариантът е да кандидатствам и у нас”, каза ученичката.

"Все още никой нищо не знае. Изчаква се. Говори се, че ще има балове, дори и да се изместят във времето." - казва дванадесетокласничка от ЕГ Пловдив. 

"Все още нямаме информация какво ще се случва с абитуриентските балове. Колкото до онлайн обучението, работим предимно в google classroom, даваме задания на учениците, които те след това ни връщат за проверка, правим видеоуроци в google meet, общо взето работим непрекъснато. Да не говорим, че учениците задават въпроси и пращат домашни във всички възможни социални мрежи. Всички колеги свикваме и се справяме все по-добре, дори служебни оперативки провеждаме в google meet. Учениците са изненадващо активни в учебния процес и аз лично съм доволна от това." - споделя преподавателка на 12 клас от СУ "Св.Климент Охридски".

С нас се свързаха още учители от Пловдив, които заявиха, че най-рано на 13 април ще се върнат в класните стаи. Макар кризисните мерки да са обявени до 29 март от ръководствата на учебните заведения са спуснати съобщения, че децата ще се завърнат по чиновете в средата на април.

Новината бе потвърдена и от началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. Тя заяви, че все още не е официална заповедта за удължаване на онлайн обучението. Киркова добави, че в последствие ще стане ясно официално кога ще се върнат децата в клас, тъй като решението ще се вземе на база кризисните мерки.

Тази сутрин, по време на редовния брифинг, генерал Венцислав Мутафчийски заяви, че ще внесе предложение извънредните мерки да се удължат до 12 април.

В същото време в два от големите университети у нас – Софийски университет и ПУ „Паисий Хилендарски” са публикували на официалните си страници становища, относно кандидатстудентските кампании.

„Във връзка със заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и № РД-19-139 от 13.03.2020 г. на Ректора на СУ „Св. Климент Охридски“, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), информираме следното:

Приемането на заявления за явявяне на изпити в първата кандидатстудентска изпитна сесия продължава до 30.04.2020 г. Заявленията за изпитите се подават в електронизираната система за онлайн регистрация.

Първата кандидатстуденска сесия се отлага и изпитите по обявения график за първата сесия няма да се провеждат. Новият график ще бъде приет и оповестен допълнително”, се казва в заповедта на ръководството на СУ.

В ПУ „Паисий Хилендарски” пък до 13 април се прекратяват всички занятия, както и достъпа до висшето учебно заведение, мероприятията и съвети. Кампанията ще остане в сила, но заявленията ще се приемат само онлайн.

Предварителни изпити в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ също са били отменени. В момента от университета са насочили вниманието си към онлайн платформи за кандидатстване в учебното заведение, ако епидемията се разрасне, а мерките се удължат. Заявления на бъдещите студенти също са по електронен път.

Що се касае за матурите, все още се умува кога ще са датите. В ефира на Нова ТВ министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че изпитите могат да се отложат във времето, ако ситуацията в страната се влоши и мерките продължават да се удължават. Той дори каза, че е напълно възможно матурите да се отложат. 

Възможно е отлагане на баловете, заяви още министърът на образованието. Като подчерта, че това зависи от всяко училище.

„Много вероятно е да има отлагане на баловете, мисля че всички се настройваме да има отлагане на всичко поне с месец“, коментира Вълчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина