8500 монети от древния Пловдив показва лимитирано издание

Автор: Plovdiv Now 12080
8500 монети от древния Пловдив показва лимитирано издание

Лимитирано издание „The Coinage of Philippopolis” от Иван Върбанов събира в два тома над 8500 монети, които произхождат от древния Филипополис. Премиерата на албума бе пред избрана публика в Националния археологически музей. Двутомникът е с тираж от 100 бройки и е само на английски език. Преобладаваща част от показаните монетите са разпръснати в музеи, галерии и лични колекции из целия свят. Албумът, събрал информация за тях, е резултат от дългогодишен труд, който със сигурност ще промени начина, по който изследователите на Античността гледат на нашите земи, пише PlovdivTime. 

По време на представянето авторът подчерта, че книгата е издадена в памет на Огнян Гавраилов, неин съавтор, виден нумизмат и ценител. Голяма част от материалите в книгата са негово дело. Издателят Галина Гавраилова също много емоционално поздрави гостите и сподели  радостта си да държи в ръце резултатът от този колосален труд. Цената на книгата е 500 лв. 

Над 60 специално поканени гости аплодираха създателите на ценния двутомен алманах, който е единственото по-подробно изследване на филипополските монети, издадено досега. Сред внушителната атмосфера на Националния археологически музей и под звуците на класическа музика за цигулка и виолончело изпълнена на живо, гостите успяха напълно да се потопят в тематиката на книгата и вечерта. 

По време на събитието се проведе благотворителен търг в полза на Софийското нумизматично дружество и Съюза на колекционерите в България за нулевата бройка от каталога. Търга води Игор Марковски, който умело доведе наддаването до краен резултат от 3200 лв., които бяха разделени между двете дружества. 

Монетите на Филипополис, издадени в неговата монетарница през Римския период, са сред най-атрактивните и желани от всеки музей и колекционер. Богатата история на града и разнообразните културни и обществени прослойки се съчетават с многобройните разновидности и прецизната изработка на монетите, за да ги превърнат в уникати. Като най-стария европейски град Филипополис е източник на изключително количество информация, която рядко намира паралели в Средиземноморския басейн и околните земи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина