8 март: Отживелица или празник на многоликата съвременна жена?

Автор: Plovdiv Now 6647
8 март: Отживелица или празник на многоликата съвременна жена?

В съвременните общества 8 март е спорен празник. Мнозина го считат за клише, за комунистическа отживелица, част от омразно минало.

Празникът всъщност днес се посвещава на жената в цялата й многоликост -  на майката, на дъщерята, на любимата, на домакинята, на деловата жена. На този ден необвързаните момичета от всички възрасти се събират по женски, за да се вдъхновят от силата и независимостта си.

Всеки има право сам да избере какво означава за него този ден, да го празнува ли или не, да подари, да приеме цвете или не. Истината е обаче, че всеки влюбен мъж и всяко привързано и обожаващо майка си дете няма да се поколебаят да поднесат цвете на важната жена в живота си за празника, бил той отживелица или не...

А знаете ли каква е историята на 8 март?

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на XX век. Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари.

През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.

От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

В Германия осми март е получил разпространение след обединяване на Източна и Западна Германия. Дотогава той се празнувал в Източна Германия, а в Западна изобщо нямало такава традиция. След това обаче празнуването замряло и за женски празник в Германия се счита денят на майката, който се празнува през май.

В Русия осми март е най-тържественият ден за жените. Те очакват не само цветя като израз на любовта към тях, но и подаръци от силните си половинки. Рускините радват мъжете си със специално приготвена вечеря за празничния повод, а неомъжените дами се събират да празнуват с приятелки.

В Италия се празнува осми март, но само от жени. Те си правят банкети, на които не допускат мъже. Тези банкети винаги завършват с посещение на клуб за мъжки стриптийз, тъй като в този ден входът за дами е безплатен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина