8 000 души, участвали в борбата с коронавируса на първа линия, ще получат помощ

Автор: Plovdiv Now 5237
8 000 души, участвали в борбата с коронавируса на първа линия, ще получат помощ

8 000 души, участвали в борбата с коронавируса на първа линия, ще получат помощ в размер 210 лв. Това съобщи по време на извънреден брифинг Бойко Борисов. Предвидена е и субсидия за туроператорите, организиращи чартърни полети, в размер 35 евро за всяка седалка. Условието е те да летят до България с цел входящ туризъм, а полетите да са с не по-малко от 100 лица. Размерът на помощта е 5 млн. лв.

Както вече стана ясно, има предложение ДДС за туристическия бранш ще бъде намалено на 9%. 

"Туроператорите не ползват намалението на 9% на ДДС,. Има един закон, където това би могло да се вкара. Туризмът моли за 9 процента за виното и бирата. Говорихме двете партии днес да се входира и в петък да стане факт, докато парламентът още работи.

Влизането в България на туристи от пет държави ще става само срещу ПСР тестове, направени 72 часа преди пътуването. Това са Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония. Искането е на туристическия бранш, а, според Валери Симеонов, това "ще бъде сериозна помощ на хотелиерите, които ще имат нужда от чужденци, за да запълнят капацитета си".

Ще се внесе и предложение за освобождаване от такси на туристическия бранш, като местните бюджети ще бъдат компенсирани от държавния. За целта ще бъдат заделени малко повече от 5 млн. лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина