Европейският ден на шоколада се отбелязва на 7 юли.
На тази дата през 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. А първото шоколадено блокче е направено едва преди 172 години от англичанина Джон Кадбъри.
"Храна на боговете" - така наричали ацтеките какаовите зърна. Още маите са свързвали какаовите зърна с плодородието. Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад. Затова и до днес някои народи възприемат какаовите блокчета като афродизиак.
Статистиката сочи, че всеки от нас изяжда през живота си средно по 10 000 шоколадови блокчета.
Освен със своя невероятен вкус, шоколадът е известен и с полезните си свойства. Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли.
Проучване, публикувано в престижното научно списание Journal of the American College of Cardiology (JACC), разкрива, че ежедневната консумация на какаови флаваноли увеличава повече от два пъти броя на циркулиращите ангиогенни клетки (CACs) в кръвта, които се грижат за възстановяването и поддържането на кръвоносните съдове.
Проучването показва също така, че пиенето на напитки с високо съдържание на какаов флаванол значително намалява систоличното кръвно налягане - важен рисков фактор за сърдечно заболяване или инфаркт, и подобрява функцията на кръвоносните съдове с 47% в сравнение с консумацията на продукти с ниско съдържание на флаванол сред пациенти с тежко сърдечносъдово заболяване.