7 класа в 7 училища в Пловдив оставят хартията в миналото - обучават се с дигитални устройства

Автор: Plovdiv Now 4380
7 класа в 7 училища в Пловдив оставят хартията в миналото - обучават се с дигитални устройства

Учениците в седем паралелки в седем училища в Пловдив ще започнат новата учебна година вместо с тетрадки и с учебници с устройства Chromebook, свързани в системата на G Suite на Google. Устройството представлява преносим компютър, специално създаден за училища, които работят с облачна платформа в създаден от самите тях клас-room. То е портал към цялата база данни генерирана от училището и от учениците в облак, като всички могат да взаимодействат с нея директно през устройството. 

Внедряването на облачната платформа Google G suite за образованието изисква всеки ученик и учител да разполага с електронен профил в домейна на организацията. Така всъщност учебният процес се дигитализира, а това представлява коренна трансформация на учебния процес с фокус върху ученика и учебната среда. 

Пилотният проект по модела “1:1 - устройство за всеки ученик” започна от ЕГ "Иван Вазов" с учениците от 8 "ж" клас. Децата от няколко месеца са снабдени с индивидуален Chromebook, а учебният процес минава изцяло през него. Като пионер в процеса, Руската гимназия стана първото по рода си референтно училище на Google за България и целия регион. В световен мащаб има едва около 400 такива училища. 

От новата учебна година този модел ще се прехвърли в класните стаи на още шест училища. Иновативното обучение с продуктите на Google в условията на облачно пространство ще бъде въведено в средно училище "Св. св. Кирил и Методий", СУ "Черноризец Храбър", ОУ "Яне Сандански", ОУ "Екзарх Антим Първи", ОУ "Димитър Талев", Професионалната гимназия по хранителни технологии, като проектът ще продължи и в  ЕГ "Иван Вазов". 

Почти 15% или около 450 учители в Община Пловдив са преминали поне веднъж обучение за работа с облачни технологии, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов, като той допълни, че се надява процентът да расте. За целите на инфраструктурно обезпечаване Община Пловдив е отпуснала 200 хиляди лева, а отделно има програми, по които училищата могат да кандидатстват за финансиране по проект. Според Стоянов обаче най-добрия модел за внедряване на иновативното обучение е съфинансиране от страна на училища, родители и бизнес, като така по-голям брой ученици ще могат да се сдобият с Chromebook устройства.

Към днешна дата над 200 ученици в България се обучават в облачната система на Google, а регистрираните профили са над 35 000. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина