644 присъди за нарушаване на карантината, в Пловдив има и ефективна

Автор: Plovdiv Now 3801
644 присъди за нарушаване на карантината, в Пловдив има и ефективна

От началото на пандемията вече има 644 присъди за нарушаване на карантината. Като наказанието е различно – глоба, пробация, може и комбинация от двете. Санкциите могат да са сериозни – достигат до 10 000 лева. Има и две ефективни присъди – едната е в Пловдив, другата в Русе. Ако два или три някой пъти не е намерен на адреса, той е опасен за другите. Отишъл е да се забавлява и разпространява вируса  - това в престъпление, заяви вътрешният министър Христо Терзийски в ефира на Нова.

В момента са карантинирани около 54 000 души у нас и нарушаването на карантината е престъпление, каза още той.

„От 1 ноември  наши служители да приемат списъци с лица, които са контактни , за да можем да обхванем  повече хора. В София е възможно да има забавяне на връчването на протоколите, но в други градове като Пловдив и София няма такива сигнали“, коментира още вътрешният министър.

Само в краен случай ще бъдат глобявани пенсионери, ако пазаруват в хранителни магазини извън часовия диапазон на зеления коридор от 8 до 10 часа сутринта. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски.

„Това е противоправно деяние и трябва да се регулира основно от управителите на съответните магазини.  Ако се хване нарушение, то първо ще има устно предупреждение, ако нарушението продължава ще последва предупредителен протокол и вече накрая може да последва и парична санкция, която е 300 лева, като тази за липса на маски“, заяви министърът.

Той бе категоричен, че към момента няма сигнали до полицията за такива нарушения и не са били викани униформени на място.

„Трябва да се налага ред и ние да бъдем достатъчно съвестни да го спазваме. Всеки един управител на обект трябва да следи за спазването на мерките. Над 10 000 предупреждения сме изготвили за неспазване на мерките към физически лица от началото на месеца. Нашата цел е да направим такива мерки с които максимално да защитим здравето на хората и въпреки това да запазим икономиката“, каза още Терзийски пред Нова телевизия.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина