642 фирми в Пловдивско одобрени по мярката 60/40, запазиха хиляди служители

Автор: Plovdiv Now 4349
642 фирми в Пловдивско одобрени по мярката 60/40, запазиха хиляди служители

По мярката 60/40 до 29.05.2020г. за Пловдивска област са одобрени 642-ма работодатели, които са запазили заетостта на 10 326 работници и служители. Това  стана ясно по време на онлайн среща-дискусия с фирми от Пловдивска област, членове на Германо-българската индустриално търговска камара  и областният управител Дани Каназирева на тема „COVID-19 - актуална информация след отмяната на извънредното положение“. 

В продължилата близо час среща, Каназирева отговори на множество въпроси, засягащи от една страна мерките, които взима Областна управа за ограничаване на разпространението на коронавируса и от друга –  мерките от страната на държавата за запазване на работните места и подпомагане на икономиката в областта.

„Миналата седмица МС реши кандидатстването за държавната помощ по 60/40 да се удължи до 30 юни, а плащанията до края на юли“, съобщи областният управител.

На поставен въпрос от участниците в дискусията за предприетото в полза на работодателите и гражданите на областно и общинско ниво, Каназирева обясни, че с решения на Общинските съвети по места са въведени редица облекчения, относно данъците, таксите, наемите на общинска собственост и социално подпомагане на нуждаещи се.  Някой от тях ще продължат да действат и след 13 юни 2020г.

Като пример бе дадена възможността родители  да се възползват от детегледачка по програма „Родители в заетост“ на Агенция по заетостта.

Според организаторите на срещата, в настоящата криза с разпространението  на  опасното заболяване, особено ценна е информацията, която споделят с бизнеса държавните и общинските институции.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина