60 % от българите са щастливи от визитата на Папата у нас

Автор: Plovdiv Now 4430
60 % от българите са щастливи от визитата на Папата у нас

60 % от българите оценяват положително визатата на папа Франциск у нас, а почти толкова имат добро отношение към него. 32% посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята, а 41% са на противоположното мнение. 12% от българите се определят за атеисти. Това са основните изводи от редовното проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на вестник 24 часа, посветено на посещението на главата на Римокатолическата църква в България.

Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” сред 1008 души на възраст над 18 г. и е представително за пълнолетното население на страната.

Две трети от българите са разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждането на теренната работа по проучването. Малко над една трета обаче не са чули за това посещение, посочват от “Тренд”.

60% от българите оценяват положително посещението на папата у нас, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

Високи са стойностите на положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение.

27% от всички запитани посочват, че има достатъчно информация относно посещението на папа Франциск в България. Половината от българите са на мнение, че липсва достатъчно информация.

Малко под една трета (31%) от българите пък посочват, че ще следят посещението на папата в България. Видно е от данните, че с увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които ще следят това посещение. Най-незаинтересовани остават най-младите на възраст 18-29 г.

В контекста на посещението на папа Франциск зададохме въпрос относно това дали българите приемат духовните лица като наместници на Бог на земята. 32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята.

Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хиляди души, то малко под 1 млн. и 800 хиляди българи приемат тази гледна точка за духовните наместници. 41% са на противоположното мнение – не ги приемат. Видно е от данните, че по-младите българи за сметка на по-възрастните в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята.

С увеличаването на възрастта нараства делът на хората, които приемат духовните лица като наместници на Бог.

12% от българите са посочили, че не вярват в Бог. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени.

24 часа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина