55 000 души в Пловдивско сменят шофьорски книжки през 2020

Автор: Plovdiv Now 10507
55 000 души в Пловдивско сменят шофьорски книжки през 2020

55 000 души в Пловдивско ще трябва да сменят шофьорските си книжки през 2020 година.

Жителите на областта могат да подават заявления за подмяна на свидетелствата  за управление на МПС във всяко районно управление на територията на Областната дирекция на МВР. 

Документите  могат да бъдат подновени поради изтичане срок на валидност или при промяна на фамилия и транслитерация- когато има разлика при изписването на името с латински букви. В районните  полицейски управления може да бъде заявено и преиздаване на дубликат, когато документът е изгубен. В този случай валидността на новоиздадения документ е със същия срок като на оригинала.

При подмяна на шофьорската книжка трябва да бъде приложено медицинско свидетелство. В случаите за категория „В“ то се издава  от личния лекар, а за останалите  категории – от лекарска комисия. На място се попълва  заявление , предоставя се  стария документ и квитанция за платена такса. На място може да се плати и през ПОС-терминално устройство. Цената на обикновената услуга е 25 лева. Документът ще бъде изготвен за 30 дни.

В случаите, когато предстои първо издаване на свидетелството, или се налага бърза поръчка, документи се подават в сектор „Пътна полиция“ в Пловдив. В този случай времето за издаване на документа е до 10 дни, а цената - 50 лв. Адресът на Пътна полиция - Пловдив е ул. „Напредък“ № 2, а работното време е от понеделник до петък - от 8,30 до 17,00 часа. 

С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от ОД на МВР съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина