546 ранени и 41 загинали по пътищата в Пловдивско от началото на годината

Автор: Plovdiv Now 874
546 ранени и 41 загинали по пътищата в Пловдивско от началото на годината

Искаме да апелираме към всички участници в движението, за да бъдат дисциплинирани и толерантни на пътя и да бъдат избегнати произшествията. Темата на днешната среща е поведението на едни от най-уязвимите участници в движението - пешеходци, велосипедисти и водачи на индивидуални превозни средства. Препоръки за избягване на произшествия с тяхно участие отправи инспектор Стоян Войводов от сектор „Пътна полиция“- Пловдив.

На територията на ОД МВР Пловдив са настъпили 443 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали 41 души, 546 са били ранени от началото на годината до момента. 108 са пътнотранспортните произшествия, които са настъпили с участието на пешеходци. От тях са загинали 12, а ранени са 103-ма. Както виждате, бройката не е малка и представлява почти 1/3 от всички загинали на територията на областта. Затова от страна на МВР Пловдив е предприета инициатива да се провежда специализирана полицейска операция в пиковите часове, а именно 7 и 30 сутринта до 9 и 30, както и в следобедните часове от 16 и 30 до 18 и 30 часа.” Това заяви инспектор Стоян Войводов.

“Колегите от районните управления, пътна полиция и секторите СПС избират така местата , че да са кръстовища с голям пътникопоток. На тези места те установяват нарушения, които са извършени от всички уязвими участници в движението. Това са пешеходците и водачите на индивидуални електрически превозни средства и велосипедистите, както и нарушенията, които се извършват спрямо тях", добави служителят от КАТ.

 По думите му от началото на тази полицейска операция са констатирани 196 нарушения , като 19 водачи на превозни средства са отнели предимството на пешеходци 76 са нарушенията, които са извършени от пешеходци, 68 от велосипедисти и 33 от водачите на индивидуални електрически превозни средства. "С цел да намалим нивата на пътнотранспортния травматизъм ще представим няколко прости кратки правила за движение от уязвимите участници: Колкото и незначително да звучи облеклото има огромно значение за пътната безопасност. Би следвало да се избягва тъмната част на денонощието да се носят тъмни дрехи, както и да се пресича на местата, които са осветени.

 Задължително е преди да пресекат платното за движение пешеходците да се огледат. Трябва да сме сигурни преди да пресечем, че водачът ни е възприел. Само и единствено ние носим отговорност за собствения си живот, така и вменено в Закона за движение по пътищата. Трябва сами да се погрижим за пътната безопасност. Водачите на индивидуални и електрически превозни средства са задължени в тъмната част на денонощието да използват светлоотразителни елементи, също трябва да имат светлини отпред и отзад на превозните средства. Всички до 18-годишна възраст трябва да използват каски" каза Войводов. 

"Наблягам на това, че трябва родителите да дават пример на децата си. Също така един добър водач управлява технически изправен автомобил, автомобил , който е с изправна спирачна уредба и с добри гуми. Този водач познава правилата за движение по пътищата. Наблюдава се, че хората пренебрегват живота за 5 минути сърфиране в интернет. Това е неприемливо. На пътя с предимство е животът и нищо друго!”, завърши полицейският служител.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина