Когато градусите са високи, често се случва да нямаме апетит. Но все пак трябва да се хапва нещо, а в подобни случаи едно лесно, вкусно и полезно решение са салатите. В зависимост от това какво сложим в тях, те могат да бъдат достатъчно засищащи и един перфектен обяд или лека вечеря. Особено когато към тях добавим източник на протеин.
Включването на здравословни протеини към иначе скучните салати има редица ползи. Така подпомагаме регулирането на теглото и свалянето на килограми. Справяме се и с чувството за глад, защото ни държат сити за дълго време.
Протеинът участва в изграждането на мускули, както и във функцията на имунната система. А когато е в комбинация със зеленчуци, се получава едно нискокалорично хранене, богато и на фибри. Ето и пет предложения как да го направим по най-вкусния начин.
Салата с печено пиле и авокадо
Трябват ни:
зелена салата микс
1 добре узряло авокадо
200-300 г пиле, което запичаме на грил или в тиган
1 парче запечено козе сирене
шепа орехи
медено-горчичен сос
сол и черен пипер на вкус
Тази салата е истинска суперхрана, защото съставките й ни осигуряват дълъг списък с полезни вещества. Със сигурност след една купа от нея няма да имаме нужда от друго основно.
Салата със спанак и скариди
Трябват ни:
5-6 лентички бекон, нарязани на малки парчета
1/2 глава червен лук
1 чаша гъби, нарязани
1 опаковка бейби спанак
10 скариди
2 твърдосварени яйца
1 с.л. дижонска горчица
винен оцет и зехтин
сол и черен пипер
Първо запържваме бекона в нагорещен тиган. После, отново в него, сотираме лука и гъбите. Към тях добавяме скаридите и готвим за около 4-5 минути. Добавяме и подправките. Така получената смес разпределяме в четири чинии, в които сме сложили спанак и от сварените яйца.
Пилешка гръцка салата
Трябват ни:
200-300 г нарязано на дребно сварено или изпечено пилешко филе
1 голяма краставица
1 червена чушка
4-5 домата Рома
1 глава червен лук
1 бучка сирене Фета
50-60 г. салатен боб от консерва
1 с.л. сушен риган
зехтин и винен оцет
сол и черен пипер
Съставките се нарязват, разбъркват се добре в голяма купа и тази цветна, вкусна и полезна салата е готова за консумация, пише Eat This, Not That.
Аспержи с яйца и прошуто
Трябват ни:
1 връзка аспержи с почистени крайчета
4 големи яйца
1/2 чаша крутони
4 парчета прошуто, нарязани на ленти
2 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер
Приготвяме аспержите във вряща вода за 3-4 минути в дълбок тиган, след което ги местим в съд с ледена вода, за да останат хрупкави. Правим яйцата на очи, като жълтъкът трябва да остане течен. разделяме аспержите в чинии, върху всяка порция слагаме едно яйце, от нарязаното на ленти прошуто и поръсваме с трохите. Овкусяваме със зехтин и балсамов оцет.
Протеинова салата с пуешко
Трябват ни:
2 филии пълнозърнест хляб
4 ленти бекон
1 голям домат
1 краставица
100 г печено пуешко
1 салата Романа
сос Ранч (или домашна майонеза)
Запичаме нарязаните на кубчета и поръсени със зехтин филии хляб във фурна за около 10 минути. Нарязваме бекона на дребно и го запържваме в тиган. Пуешкото също може да се запече в тиган или на фурна. След това разбъркваме всичко с голяма купа и добавяме соса.