5 ноември: Ден на мъжа, на ромския език, на металурзите

Автор: Plovdiv Now 18824
5 ноември: Ден на мъжа, на ромския език, на металурзите

Деня на металурга отбелязваме на 5 ноември. Обявен е за професионален празник през 1963 с разпореждане на Министерския съвет от 19 ноември същата година. Поводът е влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963). 

Днес отбелязваме световния ден на мъжете. В България те са над 3 милиона. Освен 5 ноември, целият месец е посветен на силния пол и на борбата срещу една от най-коварните мъжки болести - рака на простатата. Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. В България се празнува от 2011 г.

5 ноември е и Международен ден на ромския език. Говорен по целия свят, той е запазен и предаван от поколение на поколение през вековете в устна форма. По време на първия ромски конгрес през 1971 г., езикът е официално признат и това води до включването му в различни международни регулации, включително в Европейската харта на регионалните езици на малцинствата на Съвета на Европа. 

Корените на ромския език са в Индия. Той има граматичните характеристики на индийските езици и споделя с тях голяма част от основната лексика, например части от тялото или ежедневие. По-точно, ромският език споделя основната лексика с езици като хинди, панджабски и марвари, докато неговата граматика е най-близо до тази на източните индоарийски езици като бенгалски.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина