Със сигурност сте чували предупреждението, че суровото бисквитено тесто не трябва да се яде, поради наличието на сурови яйца в него. Докато суровите яйца могат да бъдат източник на салмонела, действителният проблем може да ви изненада. Истинският виновник е суровото брашно, включено в тестото. Този обикновен кухненски продукт понякога може да бъде замърсен с опасни бактерии като E. coli и салмонела. Така че приготвяйте старателно печивата си.
Ледът като развъдник на болести
Рядко се замисляме за кубчетата лед в напитката си, а трябва. Когато епидемиолозите извадят епруветките си и открият причината за норовирусните инфекции в ресторантите, те често установяват, че виновникът е машината за лед. В много държави, в които качеството на водата е съмнително, ледът е последното нещо, което трябва да слагаме в питието си, било то и коктейл, който ни изкушава. Но дори чистата вода понякога предлага мръсни кубчета, лед, ако съдът, в който ги правим е замърсен.
Чесънът в мазнина е наистина опасен
Самият чесън се счита за толкова здравословен, че е практически лечебен и докато скилидките чесън ще плесенясват, ако ги оставим за известно време, ако ги запазим в някаква мазнина, може да изглежда като опция за дългосрочно съхранение. Да, ама не. Ако съхраняваме чесъм в мазнина всъщност култивираме бактерии Clostridium botulinum, която причинява ботулизъм - сериозно и потенциално фатално заболяване.
Зеленчуците мохат да ни разболеят повече от месото
Отляво има дебели розови пилешки гърди. Вдясно е пакетирана маруля, която сме закупили от същия супермаркет. Кое от двете е по-вероятно да ни разболее?
Пилето ще, ако го ядем сурово, но няма да го ядем сурово, разбира се. Ще го сготвим, ще измием купата или дъската за рязане, в която е пилето, и ще затворим в торба за боклук пластмасовия контейнер, в който е било суровото месо, преди мухите да снесат яйца в него. Салатата обаче ще ядем сурова. И това може да е начинът, по който тялото ми се заразява от Cryptosporidium - диарийните паразити, понякога известни като "крипто".
Червеният боб крие опасности
Червеният боб може да изглежда като безобидно бобово растение, но ако го ядем суров е опасно. Съдържа протеин, известен като хемаглутинин или лектин, който може да бъде токсичен, ако продуктът не е минал през топлинна обработка. Само три порции недопечен боб могат да ни разболеят, така че, ако обичаме боб, винаги трябва да се уверяваме, че е добре сварен преди да го хапнем.