400 заведения от всички квартали на Пловдив събират разделно хранителни отпадъци, съобщиха от общината.
Пилотният проект за събиране и извозване на хранителни отпадъци започна в края на миналата година и първоначално в него се включиха 180 заведения в централната градска част, съобщи директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов. Заради добрите резултати и големия интерес, през февруари обхватът на проекта е разширен. В момента в него са включени 400 ресторанта, закусвални, детски градини, ясли, кухни и други обществени заведения в шестте района на Пловдив.
Специализирани автомобили събират биоразградимите хранителни отпадъци по уточнен маршрут и часови график, съобразен с работното време на заведенията. Раздадени са специални контейнери, а обектите, които искат да се включат в проекта, е необходимо да позвънят на ОП "Чистота", за да им бъдат предоставени контейнерите.
Според Стоянов интересът от успешното осъществяване на проекта е двустранен. Целта на Община Пловдив е да се намали общото количество смесен битов отпадък, тъй като разделно събраните отпадъци подлежат на оползотворяване. Интересът на заведенията е, че могат безплатно да се възползват от предоставената нова общинска услуга.
„Забранено е изхвърлянето на хранителни отпадъци от заведения в контейнерите за смесен битов отпадък, предназначени за гражданите. Няма да извършваме специализираното обслужване, ако храните са смесени с кашони и друг вид отпадъци от дейността на обектите“, предупреди Иван Стоянов.