400 доброволци ще събират отпадъци на маратон Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5664
400 доброволци ще събират отпадъци на маратон Пловдив

Организаторите на Маратон Пловдив и Сдружение „BG Бъди активен“ ще си партнират по време на едно от най-масовите спортни събития в града. Партньорството е част от платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

400 доброволци на спортното събитие ще бъдат ангажирани да събират разделно пластмасовите чашки, бутилки за вода  по трасето на маратона. Организаторите приканват и зрителите на състезанието също да се присъединят към инициативата и да изхвърлят разделно отпадъците си по време на състезанието.

На общо 9 междинни пункта по трасето на маратона ще има контейнери за разделно събиране. На стартовия пункт на стълбите на Каменица и на площад „Джумаята“ ще бъдат отворени и три допълнителни информационни къта на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. В тях доброволци ще разясняват на публиката как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци.

След края на състезанието събраните пластмасови опаковки ще бъдат извозени и добавеноикъм общата цел за 2019 кг да бъдат събрани през годината. Те ще се върнат в града под формата на алтернативни зелени места за общуване и сядане.

В Маратон Пловдив ще бягат над 1000 участника от 22 държави, което с близо 30% повече от изданието през 2018 година.

 „Нашата мисия е Пловдив без отпадъци. Искаме да ангажираме хората да се замислят как можем да направим града си наистина образцов - като това включва поддържане на общите части като паркове и градинки, не замърсяване с боклуци като фасове и хартийки, събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки разделно.  Маратон Пловдив е изключително събитие и сме щастливи, че именно от него ще започнем нашия активен поход за по-чист Пловдив. Поздравяваме организаторите за това, че са готови да направят първата крачка към преосмисляне на отпечатъка върху града ни, който оставят големите събития“ – казва Ласка Ненова, инициатор на платформата „Аз, ти, Пловдив!“ и основател на сдружение „BG Бъди активен“.

„Ние знаем, че мащабните събития безспорно оставят сериозен отпечатък върху града и се отнасяме изключително отговорно към организацията и отзвука на Маратон Пловдив в обществото. Затова сме изключително доволни от партньорството си със Сдружение „ BG Бъди активен”, тъй като нашата мисия е освен да насърчаваме активният начин на живот и да съдействаме за създаване на отговорно гражданско поведение в града, в който живеем и се развиваме” – думи на Константин Ганев, Председател на Сдружение „Маратон Пловдив” и директор на събитието.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина