40% не вярват, че има коронавирус! Други смятат, че се плаща да се надписва броят на заразените

Автор: Plovdiv Now 7570
40% не вярват, че има коронавирус! Други смятат, че се плаща да се надписва броят на заразените

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и доц. Ангел Кунчев за пореден път подчертаха важността на това да се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса, като за това се разчита основно на самосъзнанието на хората.

„Имаме слабост да се поддаваме на лъжливи новини и конспиративни теории. За това показват и официалните проучвания, според които около 40% от хората не вярват, че изобщо има коронавирус. Други пък смятат, че плащаме на хора, за да надписват броя на болните. Аз не мога да разбера в тези случаи – кой си мислите, че печели от това?“, заяви Кунчев.

„Хората вярват в това и ние не можем да ги убедим, че това е проблем. Като добавим и сезонния грип през есента и зимата ще натоварим изключително много здравната система, така че сега е момента да се вземат мерки“, добави още доцентът.

Здравният министър разказа, че на път за Добрич е спрял на бензиностанция, където 50% от хората в помещението са били без маска и не са спазвали никаква дистанция, дисциплина и хигиена.

„Не мисля, че навсякъде трябва да има контрол, а хората трябва да имат самосъзнание. Благодаря на тези, които спазват мерките и искам да приканя всички останали, които не го правят да се вслушат в съветите ни. Трябва всеки от нас да осъзнае отговорността си, която е в две посоки –  за самите нас и споделената отговорност за хората около нас. Именно втората е по-важна и това трябва да бъде разбрано“, коментира още министърът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина