4 български лодки на Световната купа по гребане в Пловдив

Автор: Георги Анастасов 3636
4 български лодки на Световната купа по гребане в Пловдив

4 български лодки ще участват на Световната купа по гребане за мъже и жени в Пловдив от 10 до 12 май. Състезанието е първо в града от такъв ранг, като това е първи от общо три кръга за годината в престижната надпревара. Най-големите ни надежди са свързани с гребеца на пловдивския клуб Хеброс и участник на олимпиадата в Рио Кристиян Василев, който ще се състезава на скиф. При жените страната ни ще бъде представена от Деси Георгиева, също на скиф. Освен тях ще имаме две двойки скул: Станимир Халаджов и Рангел Кацарски и Николай Георгиев и Георги Чавдарски. Двете двойки са от по-млади състезатели, които ще трупат опит в големи състезания. Иначе приоритетът за Кристиян и Деси, както и за всички останали гребци по света тази година ще бъде световното през септември, на което ще се раздават олимпийски квоти. Класирането за Токио 2020 няма да е лесно, само първите 9 от световното ще вземат квоти, уточни президентът на федерацията ни по гребане Свилен Нейков. От Кристиян чакаме финал, докато Деси може да се пребори за първите места на Б финала, каза още Нейков. В момента в България има около 750 гребци от 21 клуба. За последните две години бюджетът на федерацията е 690 000 лв годишно. Нямаме достатъчно материал за качествен подбор, но се задава талантливо поколение юноши и девойки, с което работим, каза още шефът на централата.

До момента има 650 заявки за Световната купа в Пловдив, очаква се техният брой да нарасне до около 700. В понеделник ще пристигнат 100 гребци на Китай, които ще изкарат по-дълга подготовка преди състезанието. Иначе шефът на организационния комитет Иван Попов напомни, че надпреварата изисква достъпът до гребния канал да бъде ограничен за граждани след 8 май. Гонките започнат на 10-и май в 9 часа, в събота са полуфиналите, в неделя – финалите, часовете са същите.

Липсата на втори гребен канал пречи на Пловдив да иска най-големите състезания като световно за мъже и жени и световно за юноши, девойки, младежи до 23 г. и неолимпийски дисциплини. За последното догодина градът бе кандидат, но оттегли кандидатурата си именно поради факта, че спомагателното съоръжение няма да бъде готово навреме. Остават още 1-2 стъпки, до месец-два се очаква да има повече новини, каза по този въпрос зам. кметът по спорт Георги Титюков. Иначе Пловдив готви три кандидатури за големи първенства по гребане: за световно за юноши и девойки през 2021 г., за световно за младежи и девойки до 23 г. през 2022 г. и Световна купа за мъже и жени, но не първи кръг – през 2023 г. Вложените средства в гребните съоръжения за подобен род големи надпревари се възвръщат неколкократно във формата на различни услуги в града, каза Георги Титюков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина