30 юли: Разбита е четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Автор: Plovdiv Now 4786
30 юли: Разбита е четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

На 30 юли 1868 г. / по нов стил/ четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е разбита от османски редовни войски на връх Бузлуджа.

Формирана е през 1868 г. в Румъния и влязла в подвластните на Османската империя български земи в опит за вдигане на общонародно въстание. Тя е съставена от двете отделни чети на българските хайдути Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Четата преминава Дунава през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. и навлиза в България. Преминаването на Дунава се осъществява край село Вардим, при местността Янково гърло, недалеч от устието на р. Янтра. Тъй като още при дебаркирането са забелязани от турски патрул, войводите провеждат военен съвет, на който е решено да не се обявява въстание, а да се прекъсне телеграфа между Русе и Свищов и възможно най-бързо да се достигне Балкана. След това четата се оправя към с.Сяръ Яр, където престоява известно време и се снабдява с коне и каруци.

След няколкодневни битки с редовна войста и башибузук на 13 юли четата достига до с. Дебел дял, западно от Габрово, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14-15 човека изостава и се отделя.

Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър, на 18 юли 1868 г. / по стар стил/ стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби.

Останалите живи четници след битката са пренесли на носилка ранения си войвода Хаджи Димитър до връх Къдрафил и това е последният му земен път. 

Стефан Караджа пък умира от раните си в затвора.

Припомняме, че днес тръгва и Националният туристически поход "Последният път на Хаджи Димитър“. Той ще продължи до 1 август. Минава през Стара планина, Розовата долина и Средна гора по маршрута: връх Бузлуджа, с. Енина, с. Виден, с. Турия, с. Свежен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина