30 000 предпазни маски за COVID-19 се съхраняват в резерва на Община Пловдив

Автор: Милен Ангелов 9046
30 000 предпазни маски за COVID-19 се съхраняват в резерва на Община Пловдив

Община Пловдив е получила дарение от 10 000 висококачествени хирургически маски, произведени от местна фирма. Изделията ще бъдат ползвани в борбата с коронавирусната инфекция. Това каза пред наш репортер директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в Общината д-р Калин Калинов. Преди това Общината е получила други 20 000 маски, произведени в Китай.На външен вид новите маски нямат разлика от хигиенните, но има разлика в материала, от който са изработени.

"Тези маски могат да се използват както в епидемична обстановка от всеки един служител в администрацията, така и от всеки един лекар в операционната", подчерта д-р Калинов и допълни ако заболеваемостта от коронавирус се увеличи отговорните институции трябва да имат готовност да подсигурят лекарите и болничния персонал, които работят на първа линия.

Маските се съхраняват в склада на община Пловдив и са част от резерва. Има вероятност в близко бъдеще да бъдат закупени и допълнителни количества маски, тъй като това е консуматив, който непрекъснато се използва. Към настоящия момент общинските лечебни заведения са обезпечени с необходимия брой консумативи за спазване на противоепидемичните мерки, допълни директорът на Дирекция „Здравеопазване“.

В Пловдив няма криза с липсата на легла в болниците, където се приемат пациенти с COVID-19. На този етап по-важен е проблемът с умората при лекарите. "Разговарях със собствениците на две големи частни болници и наистина има хора, които са на предела. В града под тепетата пациенти с установена коронавирусна инфекция се приемат в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги", УМБАЛ "Пловдив", МБАЛ "Св. Мина", УМБАЛ "Пълмед" и УМБАЛ "Каспела".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина