3 юли: Атентатът над Стефан Стамболов, умира след три дни от раните си

Автор: Plovdiv Now 8566
3 юли: Атентатът над Стефан Стамболов, умира след три дни от раните си

Историята помни 3 юли 1895 година по стар стил /15 юли по нов/ с атентата над Стефан Стамболов - бележит български държавник и революционер, журналист и поет. 

Той е жестоко посечен на улицата в София и след три дни, на 6 юли, умира от раните си. Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница – бивш съратник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран.

Стефан Стамболов е роден на 31 януари (12 февруари нов стил) 1854 г. в Търново. Потеклото му по майчина и бащина линия е от Трявна. Бащата е съзаклятник от Велчовата завера (1835) и съмишленик на капитан Дядо Никола. Стефан Стамболов расте в обкръжението на революционери като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Христо Караминков – Бунито.

Образованието си започва в родния град. Учи в Духовната семинария в Одеса (1870 – 1872), но не я завършва, тъй като е изключен поради връзките му с руски революционери.През 1873 г. за кратко е учител в Търново, след което заминава за Румъния.

Участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Руски военен кореспондент е през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия. През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството си.

Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина