3 октомври - Европейски ден на птиците

Автор: Plovdiv Now 950
3 октомври - Европейски ден на птиците

3 октомври е обявен за Европейски ден на птиците.

С над 9800 вида, птиците са най-многообразният клас сухоземни гръбначни животни. В момента в световен мащаб около 1200 вида са застрашени от изчезване.

На територията на България са регистрирани 409 вида пернати. Българското дружество за защита на птиците всяка година прави оценка на броя и вида на всички наблюдавани птици в нашата страна.

Любителите на птиците в цял свят подпомагат по различен начин опазването на дивите птици. Има много начини за това как да помогнем на птиците и как да ги привлечем по-близо до нас и да ги наблюдаваме. Професионалните природозащитни дейности се планират и осъществяват най-често от експерти на природозащитни организации, на основата на наличната научна информация и данни и широко възприети природозащитни подходи и методи. В повечето случаи в подобни дейности обикновените хора могат да се включат като доброволци, подпомагайки дейността на професионалистите и експертите или просто да подкрепят дейността на дадена природозащитна организация с членството си.

Любителите на птици могат да подпомогнат дивите птици с ежедневни дейности, които да допринесат за по-успешното преживяване на птиците около нас. Един от най-разпространените неща това е подхранването на дивите птици или поставянето на различни гнездилки. Това са неща, които лесно може да направите без много усилия, за да подпомогнете птиците.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина