3 храни могат да увеличат риска от животозастрашаващи заболявания

Автор: Plovdiv Now 1083
3 храни могат да увеличат риска от животозастрашаващи заболявания

Скорошно проучване установява, че консумацията дори минималната консумация на парченце бекон или кенче с кола на ден, ни свързва с по-висок риск от диабет тип 2, рак на дебелото черво или различни болести на сърцето.

Няколко проучвания показват, че преработените меса, които  са подсладените със захар и трансмазнини, допринасят за хронични заболявания, но малко от тях са изследвани дали е безопасно да се консумират. Изследователите установили, че минимизирането на приема на всяка от тези храни може значително да намали риска от животозастрашаващо заболяване.

Храни, които ни увеличават риска от хронични заболявания:

- Преработеното месо - консумацията на едва 0,6 до 57 грама (около пет резена бекон ) на ден е свързана с 11% и 7% по-висок риск от диабет тип 2 и колоректален рак. Консумацията на 50 грама на ден (приблизително един хотдог ) е свързана с 30% по-висок риск от диабет тип 2 и 26% увеличени шансове за рак на дебелото черво.

- Газирани напитки - консумацията на между 1,5 грама и 390 грама подсладени със захар напитки на ден (около 350 мл газирана напитка ) е свързана с 8% по-висок риск от диабет тип 2 и леко повишен риск от исхемична болест на сърцето.

- Майонеза и кетчуп - Изчислено е, че поне 80% от съдържанието на тези продукти се състои отмазнини. Доказано е, че 100г. майонеза съдържат грубо 700 ккал, идващи само от мазнините. Това означава, че една супена лъжица кетчуп или майонеза съдържат почти  100 килокалории. Основният риск, който прекомерната консумация на майонеза крие, е асоцииран с пораженията върху сърдечносъдовата система.

 Какво да ядем вместо това?

Можем  да намалим рисковете от смъртоносна болест, като се храним  здравословно. Нужно е да ядем основно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чисто месо, риба и ядки пред преработени меса и закуски, съветват експерти.
За сметка на майонезата, кетчупа, горчицата и други вредни продукти, можем да си приготвяме сами вкъщи различни сосове и разядки с помощта на българско кисело мляко или гръцки йогурт. Консумацията на добиващото все повече популярност “котидж сирене” също може да бъде отличен заместник. То също така съдържа изключително много протеин и полезни мазнини.
Вместо газирани напитки или подсладени кафе напитки, изберете вода с лимон или газирана вода.  „Желанието за захар обикновено намалява с по-малка консумация“, каза д-р Ребека Блейк, световно признат нюйоркски диетолог и магистър по медицина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина