29 години без големия художник Димитър Казаков - Нерон

Автор: Plovdiv Now 14020
29 години без големия художник Димитър Казаков - Нерон
На днешния 16 януари преди 29 години от този свят си отива големият български художник Димитър Казаков - Нерон.
 
"Димитър Казаков е една стихийна личност, надарен с огромен талант, енергия и силна вяра. Многоцветен, нежен и лиричен в картините си, нестандартен като отношение към техниките, неговото творчество е неподражаемо, свързано е много тясно с фолклора и националната традиция. Той е хуманистичен художник, в чието творчество човекът и човешкото поведение, трудолюбието на хората, величието на природата заемат централно място. В своите платна той претворява празници и легенди на нашия народ с богато въображение и вглъбеност, като съчетава националното с модерното", казват галеристите за този голям творец.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 в с. Царски извор, Великотърновско. През 1953 завършва средно техническо училище, а през 1958 Художествената гимназия в София с отличен успех. Завършва Националната художествена академия, специалност „Графика”, при проф. Евтим Томов през 1965 г.

От 1965 до 1972 живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. През 1967-а получава Наградата на Съюза на българските художници за графика. От 1968 е редовен член на Съюза на българските художници. През 1972 напуска Пазарджик и се установява се в с. Божурище край София заедно със семейството си. Работи като щатен художник при Военното поделение в Божурище до 1977. От 1978 работи на свободна практика.

В периода 1965-1990 Димитър Казаков редовно участва с живописни творби, акварели и рисунки в Общи художествени изложби, организирани в София, Берлин, Сао Паоло, Анкара, Вашингтон, Париж, Дюселдорф, Токио, Ню Йорк, Мадрид, Базел, Ним и други. Представя над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Творби на Казаков са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция Токио.
 
Умира на 16 януари 1992 в Божурище.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина