270 пенсионни досиета изчезнаха от НОИ в Пловди, по тях е работил един и същи служител

Автор: Милен Ангелов 6976
270 пенсионни досиета изчезнаха от НОИ в Пловди, по тях е работил един и същи служител
Липсващите пенсионни досиета от ТД на Националния осигурителен институт в Пловдив са били обработвани от един и същи служител. Към този момент не може да се потвърди дали това е задържаната бивша служителка, уличена в схемата за източване на 3 млн. лева от НОИ. Това каза началникът на отдел "Пенсии" в НОИ-Пловдив Мария Колева.
Установено е, че през 2013 година в архива на социалното осигуряване липсват пенсионните документи на 270 лица. Това се случва след направена инвентаризация. Веднага е задействана процедура за установяването на стажа на лицата с липсващо пенсионно досие и спиране на пенсиите им, докато не се установи основанието на тяхното отпускане.
 
При 116 от всички 270 лица с липсващи досиета са установени несъответствия и те са получавали пенсията си без основание. "Установено е, че в документите на част от пенсионираните лица са посочени условия на труд, при които те реално не са работили. Обикновено това са първа и втора категория на труд и проверките са установили, че тези хора не са работили при условията на тези категории", посочи Мария Колева. В тези случаи пенсиите им са прекратени със задна дата.
 
В схемата на 62-годишната бивша служителка на НОИ са били намесени данните на закрити фирми или такива, които нямат архивни документи, с които да се докаже стажът на служителите. Предполага се, че този ход е целял да бъдат избегнати евентуални проверки. След подадени жалби от страна на засегнати лица започва разследването и разкриването на престъпната схема.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина