27 юни: Ден на риболова и на борбата срещу диабета

Автор: Plovdiv Now 3629
27 юни: Ден на риболова и на борбата срещу диабета

Световният ден на риболова е днес, 27 юни. Чества се от 1985 години по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 година. В България привържениците на спортния и на любителския риболов се събират край язовирите, реките и черноморското крайбрежие. Риболовът е една от най-древните форми на осигуряване на храна, а за рибарите няма по-голяма радост от успешния улов.

27 юни е обявен и за Международен ден за борба с диабета. Това става през 1991 година от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания на планетата, свързано с повишаване на кръвната захар. Засяга хора от всички възрасти - над 360 милиона души по света.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. А диабет тип 2 е най-широко разпространият. Около 95% от хората с диабет имат тип 2. Той се свързва с напреднала възраст, затлъстяване, семейна обремененост, обездвижване. В България от това заболяване страдат около 500 000 души. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина