27 януари - възпоменателен ден на Холокоста

Автор: Plovdiv Now 8528
27 януари - възпоменателен ден на Холокоста

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден и в памет на жертвите. На 1 ноември 2005 Общото събрание на ООН обявява го официално в резолюция и определя датата 27 януари, на която да бъде отбелязван.

Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма. Въведен е на 3 януари 1996 чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари – датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (или Освиенцим). В своята прокламация Роман Херцог заявява: "Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява".

В Йерусалим също отбелязват освобождаването на концлагера Аушвиц. Почит към жертвите на нацизма изразяват и в Освиенцим. Годишнината се съпровожда от спорове, предимно между Полша и Русия, които помрачават очакванията човечеството да си е взело поука от чудовищните несправедливости, причини унищожаване на милиони човешки животи през войните.

В Пловдив се намира първият в страната "Паметник на благодарността". Той е израз на признателност на българските евреи. На него се чете кратък надпис на иврит и английски:

 „С благодарност на всички, които помогнаха за нашето спасение на 10.03.1945 г.
От признателните евреи”.

Паметникът е открит на 10 март 1998 г. и се намира на мястото, където през 1943 г. на същия ден пловдивските евреи са били събрани в очакване да бъдат депортирани. Гражданите на града не допускат това и със заповед това е отменено. Формата на паметника е във вид на шофар – ритуален рог, използван в съботните служби.
Той е дело е на скулптора Атанас Карадечев.

Всяка година около 10 март, еврейската общност в Пловдив организира на паметника честване, с което се отбелязва годишнината от спасението. Много от присъстващите са преки потомци на хората, участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани евреи. 

Паметници на благодарността има още в градовете Видин и Варна. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина