24 юли: Българските медици в Либия се завръщат у нас след 8 години затвор

Автор: Plovdiv Now 7757
24 юли: Българските медици в Либия се завръщат у нас след 8 години затвор

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а  са арестувани през 1999 година по обвинение, че са заразили умишлено 400 деца в болницата в Бенгази с ХИВ.

През 2003 година шестимата са осъдени на смърт чрез разстрел. Случаят получава широк медиен отзвук в световен мащаб. Призован като свидетел по делото е и Люк Монтание (откривателят на ХИВ), както и Виторио Колици. Според тях, инфекциите в Ал-Фатих са вследствие на недостатъчна хигиена, година, преди обвиняемите да постъпят на работа там.

Впоследствие българските медици са обвинени и в клевета, заради техни изказвания за физическо малтретиране в затвора.

Дългогодишните усилия на международни организации, политици от Европейския съюз и САЩ се увенчават с успех. На 24 юли 2007 г. българските медицински сестри, палестинският лекар Ашраф и доктор Здравко Георгиев се завръщат в България. Аршаф вече е получил българско гражданство. Съпругата на Никола Саркози Сесилия съпровожда осъдените на смърт до България, а с указ на президента Георги Първанов те са помилвани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина