2% от учениците не са се явили във виртуалните класни стаи, ще трябва да наваксват

Автор: Plovdiv Now 5011
2% от учениците не са се явили във виртуалните класни стаи, ще трябва да наваксват

Два процента от учениците в страната не са участвали в електронното обучение. Това заяви по време на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него основният проблем е свързан не толкова с техническата обезпеченост, колкото с ангажираността на родителите в учебния процес. 

"Голяма част от тях нямат книги вкъщи, нямат лаптоп или таблет, но имат смартфон. Това означава, че детето все пак може да учи. Разбира се, че има и липса на възможности, но такава има и при деца, участвали в електронното образование", каза той- 

73.5 % от учениците са участвали синхронно във виртуалните класни стаи.  Около 25% са заявили че са участвали асинхронно - тоест били са им възлагани задачи от учителите, като е упражняван и контрол по изпълнението им. 

По време на брифинга стана ясно, че учениците, които имат нужда да наваксат с материала, ще могат да посещават сградите на училищата през лятото. Допълнителното обучение ще бъде между 60 и 80 часа. 

"Тези деца, които са най-малко ангажирани в училище, са най-слаби и в електронното образование. Пердизвикателството е да ги включим и в допълнителното", коментира министърът.

Както вчера стана ясно, министерството предлага външното оценяване след 4-ти и 7-ми клас да отпадне. Предвижда се възможност за диагностика в началото на следващата учебна година. 

"Няма да се оценяват училища и учители, няма да се издават удостоверения. За нас диагностиката е важна, защото това са първите ученици по новите програми. Външното оценяване е необходимо, но трябва да коства по-малко стрес за родителите и учениците. За някои ученици тези оценки са важни. Приемът в 11-ти клас в обединени училища ще стане на база оценките им от първия гимназиален етап", заяви Вълчев.

Министърът съобщи и че е възможно да има забавяне в издаването на дипломи за висше образование, особено за специалностите, които не могат да се изучават дистанционно. Това са най-вече медицинските специалност, но всичко зависи от самите университети, каза той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина