2 години условно за Ивайло, причинил смъртта на свой приятел в Пловдив

Автор: Ива Модова 10778
2 години условно за Ивайло, причинил смъртта на свой приятел в Пловдив

2 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Ивалйо Чанков, причинил смъртта на свой приятел в тежката катастрофа на булевард „Найчо Цанов” през лятото на миналата година. Припомняме, че автомобил с трима младежи се удари в електрически стълб точно след завоя на бензиностанцията на Петрол. Колата е идвала от Сточна гара в посока – ЖР Тракия, водачът е загубил управление, не е успял да вземе завоя и се е забил в стълба

Намясто загина 22-годишният Иван Караивански, който е седял на задната седалка.

24-годишният Ивайло застана за първи път пред Окръжен съд. По време на разпоредителното заседание той поиска делото да се гледа по съкратената процедура, признавайки всички факти и обстоятелства по случая. Защитникът му – адвокат Росица Драгинова, представи доказателство, свързано с характеристичните данни на младия мъж и поиска разпит на свидетел, отново за изясняването на поведението и личността на Чанков.

Държавното обвинение не възрази на искането, както и частният обвините. Адвокат Боев представляваше почерненото семейство Караивански. Майката и бащата на загиналия присъстваха в залата, както и майката на Ивайло.

След изслушването на страните магистратите дадоха старт на пледоариите.

Думата бе дадена първо на прокурор Костадин Паскалев. Той поиска от съда наказание 2 години условно с 4 години изпитателен срок, 4 години лишаване от правоуправление, както и пробационна мярка в рамките на 4 години, изразяваща се в периодични срещи със служител на Пробационната служба.

Той сподели, че в началото на досъдебното производство е имало данни, че Ивайло е дрифтирал по булеварда преди фаталния сблъсък. Автотехническата експертиза обаче е оборила твърденията. По време на инцидента, 23-годишният мъж е бил тестван за алкохол и наркотици. Драг чекът е отчел положителен резултата. Съдебнохимическият анализ обаче отново е оборил това твърдение.

„Смятам, че е изпълнена както генералната, така и личната превенция. Той е изтърпял 2 месеца в ареста, наложената му мярка за неотклонение. Нито един път той не е жалил постановлението на съда. Що се касае на генералната превенция – обществото е наясно вече, че дори при непредпазливо деяние, наказанието е задържане под стража. Направена е съдебнопсихиатрична експертиза. От нея става ясно, че той е искрен и съжалява. Нека да се има обаче предвид, че ПТП-то е настъпило в следствие на превишена и то два пъти над позволената скорост – 97 километра в час”, заяви Паскалев.

За подобно наказание, но реално изтърпяване на тези 2 години, поиска семейството на починалия Иван. Те се изправиха за последна дума пред съда.

„Той е с многократни нарушения. 20 дни преди инцидента, Ивайло е катастрофирал на "Скобелева майка". Тогава е бил видян от сина ми и мъжа ми, които са му помогнали. Малко след това е блъснал и моторист. В нощта на удара, третото момче в колата е молило Ивайло да намали скоростта. Същият обаче е фучал със 140 километра преди завоя на бензиностанцията. Едно дете ми отне, това не се преживява”, заяви Стоянка Караиванска.

Не на такова мнение бе адвокат Драгинова. Тя категорично обори твърденията за нарушенията и за катастрофите на клиента си, с факта, че до този момент Ивайло никога не е бил санкциониран по ЗДвП и няма издадени наказания.

„Той е едно добро момче. С чисто съдебно минало. Съжалява за случилото се и всеки ден преживява кошмара от онази нощ. Малко след фаталната случка, Ивайло е искал да сложи край на живота си от чувство за вина. През цялото време на досъдебното производство той е съдействал и е поемал отговорност. Забележете експертизата – там се твърди, че Чанков е отговорен, искрен, млад човек, който сам се грижи за себе си”, заяви защитникът на Ивайло.

Адвокат Драгинова описа младия мъж като „нов човек”. Работещ и с бъдеще, което обаче завинаги ще бъде белязано от този инцидент.

Тя поиска 1 година условна присъда и 3 години лишаване от книжка.

По време на заседанието бе разпитан и поисканият от защитата свидетел. Ангел Гатешки, който е свещенник в Асеновград застана пред магистратите. Той е бил човекът, пред който Ивайло повече от 6 месеца се е изповядвал.

„Не мога да разкрия разговорите ни, но мога смело да заявя, че той съжалява. Разкайва се за всичко. Затвори се, всеки ден изживява катастрофата по един много мъчителен начин. Случилото се не е било преднамерено”, заяви отчето.

След 30 минутно заседание съда излезе със своето решение. Заради признаването на вината, наказанието бе редуцирано с 1/3 и така той получи 2 години лишаване от свобода с отложено наказание и изпитателен срок от 5 години. Чанков трябва да заплати и всички разноски по делото – 1013 лева по сметката на МВР и 800 лева на частните обвинители.  

Решението подлежи на обжалване и протест.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина